Amnestykontoret i Moskva har stängts ner utan förvarning.
Amnestykontoret i Moskva har stängts ner utan förvarning.

Människorättsorganisationen Amnestys Internationals kontor i Moskva har spärrats av utan förvarning. Anledningen är fortfarande oklar – men nedstängningen sker dagen efter det att organisationen kritiserat behandlingen av en fängslad regeringskritiker.

När de anställda hos Amnesty International kom till jobbet i den ryska huvudstaden på onsdagsmorgonen kunde de inte ta sig in till kontoret. Låsen hade bytts ut och strömmen stängts av. Dörren var förseglad med ett papper som upplyste de anställda om att kontoret tillhör den ryska staten – vilket inte kom som en överraskning för organisationen som hyrt lokalen av lokala myndigheter i över 20 år.

– Det verkar som om vi sparkats ut från vårt kontor utan någon tydlig anledning, utan förvarning och utan förklaring. Det fanns ett telefonnummer på lappen, vi har försökt att ringa men inte fått något svar, säger Rysslandschefen Sergej Nikitin.

Kräver svar

När TT når Nikitin över telefon är han och de fyra andra anställda på kontoret på väg till fots mot de lokala myndigheterna i jakt på svar. Han försäkrar att de uppfyllt sina skyldigheter som hyresgäster.

– Vi har ingen aning om varför det här har hänt, vi har aldrig haft problem tidigare. Vi kan bara gissa att det handlar om de aktiviteter som vi genomför. Men vi har gjort det under väldigt lång tid, så varför händer det nu? Vi får se vad de har för förklaring, om de nu tar emot oss, säger Nikitin.

Amnesty International kritiserar regelbundet ryska myndigheter för att kränka de mänskliga rättigheterna. Senast i tisdags slog organisationen larm om att den Kremlkritiska aktivisten Ildar Dadin misshandlats och hotats i fängelse.

Jobbar hemifrån

Människorättsorganisationer som får utländsk finansiering och som kritiserar Kreml har utsatts för omfattande påtryckningar från myndigheter de senaste åren. De måste registrera sig som "utländska agenter" – en lag som människorättsorganisationer anser har införts för att tysta oberoende röster.

– Det råder inget särskilt vänligt klimat för människorättsorganisationer i Ryssland just nu. Men fram till nu har vi inte haft några problem att utföra vårt arbete, säger Sergej Nikitin och lägger till:

– Inget kan stoppa oss från att arbeta. Vi kommer att arbeta hemifrån medan vi försöker få klarhet i vad som har hänt.

Ivan Sekretarev/AP/TT
Sergej Nikitin, Rysslandschef för Amnesty International. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset