"Och en sak till killar: inga huvudtacklingar". Arkivbild.
"Och en sak till killar: inga huvudtacklingar". Arkivbild.

Om man utgår från försäsongstabellen är Brynäs Sveriges bästa ishockeylag.Men det är inte seger till varje pris som gäller för Gävlelaget – som infört nolltolerans mot huvudtacklingar.– Det handlar om respekt, säger tuffingen Jonathan Granström.

Det går fortare och fortare på landets hockeyisar.

Därför har det inte spelat någon roll att SHL skärpt både fokus och straff när det gäller huvudtacklingar. Utslagna spelare och hjärnskakningar fortsätter att plåga sporten, inte minst i den högsta herrligan.

Nu kommer ett initiativ från nytt håll: spelarna i Brynäs.

Det är nolltolerans som gäller – men skulle en lagmedlem ändå göra sig skyldig till en huvudtackling sätter Brynäs av 5 000 kronor till en fond för drabbade spelare.

– Det är en grej från hela laget. Jag tror att alla spelare måste tänka på det och försöka undvika hård kontakt mot huvudet. Det handlar om ett ansvarstagande, säger Jonathan Granström, nyförvärv från Luleå och (ö)känd för sitt tuffa spel.

"Går inte att värdera"

Det är inte "bötesbeloppet" som är det viktiga, utan signalen.

– Det skulle kunna vara 1 000, 5 000, 100 000 kronor... Vad kostar en hjärnskakning? Det går inte att värdera i pengar, säger Thomas "Bulan" Berglund.

Brynästränaren är stolt över spelarna och tror att det är just utövarna, och inte regelverket, som kan få bukt med huvudvåldet.

– SHL har infört hårdare straff men antalet huvudtacklingar har ändå ökat hela tiden. Därför ville spelarna själva gå i bräschen, och sätta i gång en process i sina egna huvuden. Det tycker jag är beundransvärt, säger han.

Berglund menar att problemet inte är begränsat till huvudskadorna i sig, utan att det påverkar bilden av ishockey som helhet.

– Det har varit väldigt mycket blindside-tacklingar. Det blir fokus på hjärnskakningar. Huvudtacklingar har blivit ett problem, till och med för att rekrytera nya spelare. Det går inte att få bort helt. Vi kommer alltid att råka ut för olyckshändelser men målsättningen är att få en större förståelse och ett bättre arbetsklimat där ute. Att visa mer hänsyn.

"Vi är nöjda"

Han vill dock inte gå så långt som till att endast tillåta tacklingar i åkriktningen – en regel som finns i damhockeyn.

– Nej, det tycker jag inte. Man får inte ta bort kärnan i sporten. Det är en fysisk sport och ska så vara, säger Berglund.

Än så länge fungerar det bra för Brynäs – både när det gäller att hålla sig från huvudtacklingar och förluster. Med sex segrar på sex matcher toppar Gävlelaget försäsongstabellen.

Men Berglund vill inte ta på sig något favoritskap.

– Det får gärna fortsätta så om det vill men försäsongen är mer till för att få spelet att sitta. Vi har spelat mot ganska lågt rankade lag också. Men vi har gjort vad vi ska göra och spelat bra utifrån grunderna. Så vi är nöjda, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset