Fortsätter utveckling kan Moderaterna snart gå om SD.
Fortsätter utveckling kan Moderaterna snart gå om SD.

Sverigedemokraterna håller på att petas från platsen som näst största parti i Yougovs mätningar. Samtidigt som partiet backar fortsätter Moderaterna att gå framåt och skillnaden mellan partier är nu bara 0,5 procentenheter.

Sverigedemokraternas väljarstöd på 20,7 procent är den sämsta siffran partiet fått i en Yougov-mätning sedan juni 2015. Sedan Moderaternas Ulf Kristersson föreslogs som partiledare i september har SD tappat dryga 4 procentenheter. När det stormade kring Moderaterna under våren och sommaren flydde många väljare till SD – nu ser det ut att ha vänt.

– En del av de som lämnade M har nog gått tillbaka, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet som har forskat kring SD:s väljarkår.

Samtidigt har partiet nyligen tappat ytterligare en riksdagsledamot. Nu har fyra av de 49 ledamöter som valdes in för Sverigedemokraterna vid valet 2014 av olika anledningar lämnat partiet. Senaste i raden är riksdagsledamoten Pavel Gamov som tvingades lämna partiet för ett par veckor sedan. Men Gamov har valt att sitta kvar i riksdagen som politisk vilde, en titel han delar med tre tidigare sverigedemokrater; Hanna Wigh, Margareta Larsson och Anna Hagwall samt med den tidigare M-ledamoten Patrick Reslow.

LÄS MER: ”SD har inte råd med Wighs avhopp”

– Avhoppen är nog inte så betydelsefullt och hände även förra mandatperioden. I ett par fall har det ju varit tydligt att de inte varit lämpliga företrädare. Det kan vara så att historien med Hanna Wigh har fått en del väljare att reagera men det brukar inte vara så, säger Sannerstedt.

Även på lokal nivå har partiet präglats av avhopp. Den senaste sammanställning från Valmyndigheten visar att partiet har totalt 42 tomma stolar ute i landets kommuner och landsting, rapporterar Expressen. I jämförelse har Sveriges övriga partier tillsammans totalt fem tomma stolar.

– Jag skulle säga att SD lider av växtvärk. Man har fördubblat sitt rösttal från val till val och helt enkelt inte haft tillräckligt med folk, säger Sannerstedt.

Till helgen ska SD hålla kongress i Norrköping och i flera av de motioner som ska avverkas finns spår av optimism. I ett förslag beskriver 13 sverigedemokrater partiet som Sveriges största eller näst största.

– I dag är det ytterst osannolikt att de skulle gå om Socialdemokraterna, det gapet är alldeles för stort. Min gissning är att de förmodligen går framåt och Moderaterna ska inte känna sig helt säkra på andra platsen, säger Anders Sannerstedt.

LÄS MER: Lägg ned public service – och 4 andra förslag till SD:s landsdagar

 

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd i YouGovs onlinepanel under perioden 17‐20 november 2017. 1 524 personer har genomfört undersökningen.

Målgrupp är kvinnor och män från 18 år och uppåt. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen för kön, ålder, region och senaste riksdagsval.

Inga av förändringarna på parti-nivå är signifikanta. 

 

Källa: Yougov

Sverigedemokraternas landsdagar

Sverigedemokraterna har sina landsdagar vartannat år.

Landsdagarna är motsvarigheten till de andra partiernas stämmor, kongresser och riksting, till exempel.

Det är partiets högsta beslutande organ och hålls i år i Norrköping 23-26/11.

Då ska, bland annat, fyra inriktningsprogram för migration, sammanhållning/integration, sjukvård och kriminalpolitik behandlas.

Källa: SD

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset