Den senaste tidens debatt kring sexualbrott och våldtäktsdomar gör att Miljöpartiet nu föreslår en obligatorisk utbildning i ämnet för alla domare och nämndemän.

TT

Åsa Romson.

Endast tio personer deltog i Domstolsverkets utbildning om mäns våld mot kvinnor i fjol. Alldeles för få, menar Miljöpartiet, som nu föreslår att dessa utbildningar förbättras, utvidgas – och blir obligatoriska för samtliga verksamma inom domstolsväsendet.

LÄS ÄVEN: Färre personer lagförs för våldtäkt

– Med tanke på den debatt om våldtäktsdomar som förs och den förtroendekris som rättsväsendet har känns det nödvändigt. I den här frågan finns inga ursäkter. Läget är allvarligt om brottsoffer struntar i att göra en anmälan eftersom de ser en rättsprocess som något negativt, säger Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet.

MP vill även se fler domare som är specialiserade på sexualbrott, men menar att det ändå behövs en utbildningsinsats för samtliga domare och nämndemän.

– Vi vet att det inte är populärt inom rättsväsendet att säga att ”det här ska bli obligatoriskt”, det blir ju en slags markering att man inte är helt nöjd med hur någonting sköts. Men med situationen som råder ser vi att en kompetensförstärkning behövs, säger Åsa Romson.

#NEJÄRNEJ – LÄS ÄVEN:

• Stora skillnader i hur många våldtäktsanmälningar som går till åtal

• Våldtäktsdömd frias efter bristfällig utredning: ”Aldrig sett så skarp kritik”

• Regeringsutskott föreslår våldtäktsutredning

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om #nejärnej