Språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin får liksom övriga partiledningen kritik. Arkivbild.
Språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin får liksom övriga partiledningen kritik. Arkivbild.

Miljöpartiets ledning får kraftig kritik av åtta tidigare språkrör för att ha lagt sig platt och tappat visionerna.Samtidigt uppmanas de fyra MP-ledamöter som ställt sig utanför riksdagsgruppen att hoppa av om de inte vill delta.

Förra språkröret Peter Eriksson, numera bostadsminister, har tröttnat på de fyra riksdagsledamöter som i protest mot flera regeringskompromisser inte längre deltar i riksdagsarbetet.

– Antingen får de vara med i gruppen och acceptera att man fattar majoritetsbeslut i svåra frågor eller så får man hoppa av helt och hållet och ansluta sig till ett annat parti eller sluta vara aktiv politiskt, säger Peter Eriksson.

Massiv kritik

En av de utpekade ledamöterna säger till TT att han uppfattar Erikssons utspel som att denne vill byta fokus från den massiva kritik som Per Gahrton, Birger Schlaug, Lotta Hedström och andra tidigare MP-ledare samma dag framför i en debattartikel.

Debattörerna, som var med när partiet grundades för 35 år sedan, anser att partiledningen vikt ned sig i regeringen och förlorat MP:s särart på vägen.

MP har under tiden i regeringen fått gå med på flera smärtsamma kompromisser, till exempel om skärpt flyktingpolitik, vilket lett till intern kritik. Riksdagsledamöterna Carl Schlyter och Valter Mutt röstade emot partilinjen i besluten om Vattenfalls försäljning av den tyska brunkolsverksamheten respektive värdlandsavtalet med Nato. Det har lett till att de tillsammans med Annika Lillemets och Jabar Amin inte längre deltar i riksdagsgruppens arbete.

Otåliga pionjärer

– Självklart är det så att sitter man i regering och väljer att vara med och förändra då får man också kompromissa i vissa frågor. Man kan välja att sitta på läktaren och bara peka på de problem som finns och då får man mindre inflytande, säger språkröret Isabella Lövin, som förstår att de "gröna pionjärerna" är otåliga.

Statsvetaren Niklas Bolin på Mittuniversitet beskriver konflikten som regerandets praktik kontra partiets tradition.

– Det blir särskilt speciellt för ett parti som från början hade utgångspunkten att man inte skulle vara ett parti som andra. Det skulle vara högt i tak och individer skulle rösta efter eget huvud snarare än efter ett partiprogram, säger han.

Ny verklighet

Debattartikeln blir en påminnelse om var partiet kommer ifrån och partiets särart.

– Samtidigt måste man förstå att en regeringsposition skapar en ny verklighet för partiet, säger Niklas Bolin, som tillägger att kravet på att de fyra ledamöterna måste bestämma sig för att antingen delta i riksdagsarbetet eller lämna, vore ett rimligt bemötande i vilket annat parti som helst.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset