Majoriteten av partidistrikten anser att ledningens mandat måste prövas för att Miljöpartiet ska kunna resa sig ur krisen. ”Jag tycker att det stärker seriositeten i partiet att man ställt sina platser till förfogande” säger Kerstin Lundh, ordförande i MP Dalarna.

Pressbild/Metro

Partidistrikten beskriver språkrörens beslut som modigt, nödvändigt och positivt.

Under måndagen höll de två språkrören en pressträff där de meddelande att de lämnar sina platser till förfogande efter de senaste dagarnas turbulens.

– Om valberedningen finner några andra som har bättre förutsättningar att fortsätta arbetet, då är vi beredda att lämna över, sa Gustav Fridolin på presskonferensen.

När Metro ringer runt till Miljöpartiets partidistrikt beskrivs språkrörens beslut som modigt, nödvändigt och positivt.

– Vi har ju en sådan struktur i partiet att vi odramatiskt byter ut våra ledare regelbundet. Att vi öppnar upp processen är jättesunt, säger Anna Bodjo vice distriktsordförande i Kalmar.

Majoriteten är för att Åsa Romson och Gustav Fridolin ställer sina platser till förfogande. En del anser att det är nödvändigt för att partiet ska kunna återgå till att driva sin politik.

– Vi behöver en nystart, inte för vår politik, utan för vårt inre arbete i partiet. Vi har varit usla på att krishantera och kommunicera både internt och externt och det är bra att de går ut och säger att nu ska vi ta nya tag, säger Robert Damberg distriktsordförande i Uppsala.

► LÄS MER:  Experten: Därför kommer Romson och Fridolin sitta kvar

Få distrikt vill uttala sig om de anser att Åsa Romson och Gustav Fridolin bör sitta kvar som språkrör. De flesta vill inte spekulera om utgången. 

– Jag har personligen fortsatt förtroende för språkrören och det har inte på något sätt minskat efter dagens presskonferens, säger Karin Österberg, distriktsordförande i Jämtland.

Även i Dalarna, Jönköping, Kronoberg, Värmland, Västerbotten och Västmanland uttrycker man sitt stöd för Åsa Romson och Gustav Fridolin.

– Vi tycker det är bra och modigt att de ber valberedningen öppna upp processen igen, de är beredda att stå kvar och vi i Värmland har ingen annan åsikt än att de ska göra det, säger Värmlands språkrör Stina Bergström.

► LÄS MER:  Språkrören beredda att lämna sina poster

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik