Annika Lillemets, riksdagsledamot för Miljöpartiet. Arkivbild.
Annika Lillemets, riksdagsledamot för Miljöpartiet. Arkivbild.

Fyra ledamöter från Miljöpartiet bojkottar riksdagsgruppens möten. I en debattartikel ställer de krav för att nå en lösning.– Det är en jobbig situation, säger gruppledaren Jonas Eriksson.

Carl Schlyter, Valter Mutt, Jabar Amin och Annika Lillemets deltar inte längre i riksdagsgruppens möten efter en konflikt. I en debattartikel i Aftonbladet skriver riksdagsledamöterna att de inte fått svar från gruppledarna på hur arbetsmiljön ska bli bättre.

– Vi lämnade in ett antal skriftliga förslag och väntar fortfarande, säger Annika Lillemets.

De fyra riksdagsledamöterna vill bland annat ha möjlighet att i vissa frågor försvara partilinjen och inte regeringens politik i riksdagen.

– Vi tror inte att det blir bra att alla riksdagsledamöter alltid måste försvara sin regerings politik, säger Lillemets, men betonar att de "nästan alltid" har röstat med majoritetslinjen i partiet.

Förslagen handlar om att inte se riksdagsgruppen som "ett knapptryckarkompani", skriver de i debattartikeln. De vill bland annat få skriftliga underlag i rimlig tid inför viktiga beslut.

Jonas Eriksson, en av partiets gruppledare, vill inte föra diskussionen offentligt men säger att "samtal förs".

– Vi har former för att hantera meningsskiljaktigheter i riksdagsgruppen. Men vi vill inte kommentera våra interna processer, säger han.

Att de fyra har ställt sig vid sidan av arbetet i riksdagen påverkar de övriga ledamöterna, inte minst för att arbetsbördan ökar.

– Det är en jobbig situation för riksdagsgruppen när de inte deltar i partiets arbete och ställer sig vid sidan av så här, säger Eriksson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset