Bah Kuhnke och Fridolin - två personer som den alternativa miljöpartismen har vissa problem med, enligt uppgifter till Svenskan.
Bah Kuhnke och Fridolin - två personer som den alternativa miljöpartismen har vissa problem med, enligt uppgifter till Svenskan.

Nu stormar det i Miljöpartiet igen. Metros Anton Säll intervjuade Metros Anton Säll för att förklara vad som pågår just nu i det gröna partiet.

Hej Anton!

Tjenixen!

Vad har hänt?

Nu puttrar det i MP igen!

Jaha, varför då?

Opinionssiffrorna har visat att partiet kan få det tufft med riksdagsspärren och många anser att Miljöpartiet har haft stora problem under åren i regering tillsammans med Socialdemokraterna.

Det här innebär att ett 40-tal miljöpartister gjorde det enda miljöpartistiskt hederliga man kan göra – man åkte till en ekologisk och giftfri herrgård för att tillsammans smida planer.

Nu vill man byta ut partistyrelsen, enligt uppgifter till Svenska Dagbladet.

Där ser man. Hur tänker de göra det?

Genom att ställa till med ett herrans liv på partikongressen.

LÄS MER: Lokala valutir och speciella allergikerhus – här är några av de märkligaste förslagen från MP-kongressen 

Okej. Vilka är inblandade?

Som alltid när det vankas bråk i Miljöpartiet är Carl Schlyter inblandad. Googlesökningen ”Carl Schlyter + kritisk” ger 73 500 träffar.

Andra som är arga på partiledningen och deras plan är bland annat tidigare partiledaren Birger Schlaug, Femen-aktivisten Jenny Wenhammar (mest känd för att ha visat brösten under Reinfeldts tal på Almedalen 2014) och ett antal kommunpolitiker.

Är dessa personer starka inom Miljöpartiet?

Enligt mina uppgifter är många av dem starka bland gräsrötterna i MP, men de är inte några som ledningen har haft ett särskilt gott öga till. Carl Schlyter petades förra året som talesperson för partiet och Jenny Wenhammar fick inte ens gå på kongressen, trots att hon var nominerad som Åsa Romsons efterträdare.

Kul med lite drama! Vilka ligger pyrt till?

Den alternativa listan har till exempel inte med kulturminister Alice Bah Kuhnke eller finansmarknadsminister Per Bolund.

LÄS MER: Tidigare svensklärare tar över skolverket

Kommer det här att bli av?

Det återstår att se. Men inte ens kuppmakarna låter överdrivet hoppfulla. I intervjun med Svenska Dagbladet säger till exempel Jönköpingsmiljöpartisten Sibylla Jämting att man hoppas på att få in ”några” i partistyrelsen.

När avgörs det här?

26-28 maj.

Okidoki. Nu har jag fått nog med Miljöpartiet för en hel dag.

Tänk dig hur jag har det då. Jag följer hela gänget på instagram.

Åh fy fan.

Någon måste göra det.

Du gör en stark insats.

Tack. Nu måste jag vila. Ha det gött.

Du med. Hej!

Hej.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset