Att be människor att inte hjälpa är "att blunda för verkligheten", skriver Maria Ferm (MP).
Att be människor att inte hjälpa är "att blunda för verkligheten", skriver Maria Ferm (MP).

Finansminister Magdalena Andersson (S) uppmanade folk att sluta ge pengar till tiggare. Nu protesterar flera ledande miljöpartister. "Det kan aldrig vara fel att hjälpa den som sträcker ut en hand", skriver Isabella Lövin på Twitter.

När Andersson talade i riksdagen på torsdagseftermiddagen sade hon sig inte tro på ett nationellt tiggeriförbud, men samtidigt avrådde hon från att ge till tiggare.

– Alla som ger till tiggare ska veta att man riskerar att bidra till människohandel. Vi har sett förskräckliga exempel på hur människor utnyttjas, sa finansministern.

Men uttalandet tas inte emot väl av hos några av regeringskollegorna i Miljöpartiet.

En av dem är Maria Ferm, MP-gruppledare i riksdagen och partiets talesperson i migrationsfrågor. I ett inlägg  på Facebook med udden riktad mot Magdalena Andersson skriver hon:

”Det är rekordkyla i hela Sverige. Mycket snö och många minusgrader. De som är allra mest utsatta är människor som inte har ett hem, som lever i enorm utsatthet och tvingas att tigga för sin försörjning. Att be människor att inte hjälpa de som är mest utsatta är att blunda för verkligheten och ett tecken på att iskylan har trängt in långt in i den politiska debatten.”

Även klimatministern och MP-språkröret Isabella Lövin slår tillbaka och skriver på Twitter:

”När iskylan slår mot Sverige är det viktigt att visa medmänsklighet. Ingen ska behöva tigga, men det kan aldrig vara fel att hjälpa den som sträcker ut en hand.”

Magdalena Anderssons utspel har lett till ”rejält dålig stämning” mellan regeringspartiet, slår Aftonbladet fast och hänvisar till källor med insyn.

LÄS MER: Duellen: Är Moderaternas förslag om ett nationellt tiggeriförbud en bra idé?

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset