Scanpix

Hett om öronen för Bill Gates Microsoft som får böter på drygt 10,5 miljarder kronor.
.  

KOMPRIMERINGSKRIG. Microsoft åker på att betala drygt 10,5 miljarder kronor i böter efter att ha använt komprimeringsformatet mp3 i Windows Media Player. Det beslutar en domstol i San Diego i går. Detta trots att Microsoft betalar licensavgifter för mp3. Det är nätverksleverantören Alcatel Lucent som stämt mjukvarujätten.


Mp3 är mer eller mindre ett standard format för digital musiklagring i bärbara musikspelare och på Internet. Microsoft betalar redan cirka 16 miljoner dollar i licensavgifter till Fraunhofer för att få använda mp3-formatet. Frauhofer anses av branschen vara huvudlicensägare av branschen. Men franska Alcatel har även de ägarintressen i formatet efter att de köpt upp Bell Labs, som i sin tur utvecklat tekniska lösningar som används mp3-formatet.

Efter domen mot Microsoft finns nu risk för att fler företag som exempelvis Apple och Sony drabbas.
– Alla de företag som har licens och har implementerat tekniken i sina produkter borde vara rejält oroade över den här domen, säger Microsofts vice VD Thomas W Burt till Washington Post.

Enligt Andrew Leibinitz som är upphovsrättsadvokat i San Fransico tror inte att Alcatel Lucent stannar vid att kräva bara Microsoft på pengar.
– Efter den här domen skulle det inte förvåna mig om Lucent blir ännu mer aggressiva kring licenserna till sina patent, även om de alltid har varit aggressiva, säger han till CNET news.com

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset