MSB vill stoppa grillning totalt – även i egna trädgårdar.
MSB vill stoppa grillning totalt – även i egna trädgårdar.

Sluta grilla helt – nu uppmanar MSB alla kommuner och länsstyrelser att införa totalt eldningsförbud. Även i egna trädgårdar.

Risken för bränder växer nu till extrema nivåer, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som nu går ut och uppmanar alla kommuner och länsstyrelser att stoppa eldandet helt. Hittills har eldningsförbud rått i nästan hela landet, men på de flesta håll har det varit tillåtet att grilla i sin egen trädgård.

”Med anledning av den extrema brandrisk som råder i stora delar av landet uppmanar MSB berörda kommuner och länsstyrelser att skärpa redan gällande eldningsförbud till att inkludera alla platser, inklusive egen tomt”, skriver MSB.

LÄS MER: Polisen ryter ifrån: Tänk inte ens tanken att ta med grill

500 bekämpar bränderna

MSB redogjorde på en presskonferens om brandläget, och vad som görs. Tidigare i veckan tog länsstyrelsen över ansvaret från kommunen för insatserna i Gävleborgs län.

– Vi har en stab på drygt 50 personer och ungefär 500 personer där ute som bekämpar bränderna på olika sätt. Det är dubbelt så många än vad som jobbar på länsstyrelsen i Gävleborgs län normalt sett, så det här är en mycket stor stab, säger landshövding Per Bill vid en daglig pressträff i Färila, en ort i Ljusdals kommun där staben är baserad.

Ser över resurser

Nu ses de internationella resurserna över.

– Under dagen kommer vi att se över vilka internationella resurser vi har och om vi behöver fler för att upprätthålla säkerheten, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, under myndighetens presskonferens i Stockholm.

Information om eldningsförbud kommer att spridas på 25 språk, berättar hon.

– Jag vill verkligen att vi ska sprida denna information till så många som möjligt, säger Bergholm Söder.

LÄS MER: Polisens kalla drag mot grillare: Välj glass eller melonslush

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bränder