Vidar Ericson och Filip Gollungberg från Muf Bohuslän reagerar kraftigt på Moderaterna i Bohusläns beslut.
Vidar Ericson och Filip Gollungberg från Muf Bohuslän reagerar kraftigt på Moderaterna i Bohusläns beslut.

Muf Bohuslän rasar mot att moderpartiet ställer sig bakom ett tiggeriförbud. Det strider mot partiets liberalkonservativa arv, skriver Filip Gollungberg och Vidar Ericson.

DEBATT: I helgen hade Moderaterna i Bohuslän förbundsstämma. Förbundsstyrelsen kom med ett flertal bra förslag som stärker Bohuslän och Sverige, men även ett avsevärt sämre som strider mot hela vårt liberalkonservativa arv: att förbjuda tiggeri.

Förslaget gick igenom och Moderaterna står nu för att vi bör införa ett nationellt förbud mot tiggeri. Muf Bohuslän vänder sig emot detta och går ut med hård kritik mot moderpartiet. Människors rätt att be andra om hjälp är större än rätten att slippa se fattigdom. Att försöka motverka symptomen i stället för roten till problem har aldrig varit lyckat. 

LÄS MER: Moderater kräver förbud mot tiggeri

Problemet är inte att människor är här och tigger utan problemet är att människor lever i fattigdom. Nya Moderaternas förslag ska därför vara riktade emot att bekämpa just fattigdomen. För det måste det skapas en mer inkluderande arbetsmarknad med lägre trösklar där folk tillåts jobba och skapa sig egna liv.

Lägre skatter på arbete och företagande leder till fler människor i arbete och mer resurser till vår välfärd. Det gör inte bara att folk kan resa sig ur fattigdom utan ger de också förutsättningar att bidra till Sverige.

Problemet med att tiggeriet till viss del organiseras av ligor som utnyttjar dessa stackars människor löser vi inte genom att förbjuda tiggeri eller att tvinga dem ur landet. Det som ligorna håller på med kallas för människohandel och slaveri och det finns fullt tillräckliga lagar i Sverige för att stoppa det. Det som krävs är mer resurser till vårt rätts och tullväsende så de kan sätta stopp för den organiserade brottsligheten.

LÄS MER: Minskat stöd för svenskt tiggeriförbud

Vi hade varit glada om Moderaterna i Bohuslän i stället hade närmat sig frågan med inställningen att det här är fattiga och utsatta människor. De behöver helt andra insatser för att kunna få ett bra liv än ett förbud från att fråga om pengar från andra.

Det kan handa om lärlingsutbildningar som kan leda in dem på arbetsmarknaden, eller ökade möjligheter till egenanställning som vi lyckligtvis också röstade igenom på stämman. Det här är en tydlig ideologisk fråga och på det viset ett vägval för vårt parti.

► LÄS MER: SD om M:s förslag om tiggeriförbud: ”Det är hyckleri”

Ska vi stå upp för alla individers rätt att få skapa sig egna liv eller ska vi sopa undan ett av de yttersta symptomen för fattigdom? Vi har valt vår linje och vi tycker det är sorgligt att Moderaterna i Bohuslän har valt en helt annan.

Filip Gollungberg

Distriktsordförande Muf Bohuslän

Vidar Ericson

Förste vice distriktsordförande Muf Bohuslän

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset