Systembolaget är Sveriges största hycklare, skriver representanter från Muf
Systembolaget är Sveriges största hycklare, skriver representanter från Muf

Tiden är mogen att göra upp med den förmyndarpolitik svensk alkoholpolitik idag är, vi tror att svenskar är precis lika kapabla som övriga européer att hantera sina alkoholinköp, skriver representanter från Moderata ungdomsförbundet.

Detta är en debattartikel. Det är de som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Midsommartider innebär, precis som alla högtider, ledighet och festligheter blandat med stress och planering. En stor del av planeringen för många går ut på att hinna handla mat och dryck. Maten kan man få tag i på ICA eller Coop, nackdelen är att andra midsommarfirare också tänkt handla så det kan ta lite längre tid än vanligt, men som tur är har de flesta matbutiker tagit in extra mycket sill och jordgubbar och generösa öppettider för att underlätta för oss kunder så mycket som möjligt. Det kan dock bli mer problematiskt med införskaffandet av alkoholhaltiga drycker då Sveriges enda försäljare av alkohol saknar både tillgänglighet och flexibla öppettider vilket gör att inhandlandet av dryck kan bli ett större och mycket knepigare projekt.

LÄS MER: Debatt: Systembolagspersonal: Bojkotta Robertson Winery

Systembolaget är Sveriges största hycklare. ”Vårt sätt att sälja alkohol är lite annorlunda” sägs det stolt i Systembolagets kampanjer och på plastkassarna kan vi läsa att tack vare alkoholmonopolet räddas 2000 liv varje år. Samtidigt ser vi även försvarare av systembolaget som är tydliga med att poängtera det fantastiska utbud vår statliga återförsäljare av alkohol kan erbjuda.
Samtidigt som man räddar liv och motverkar alkoholism erbjuder man ett brett och stort utbud av allt från billiga burk-öl till fine dining viner och brännvin. Detta är ren och skär hyckleri, samtidigt som det på många sätt blir osmakliga argument för att försvara detta monopol. För många av oss som har handlat på Systembolaget innan en helg eller högtid är bilden annorlunda. Urplockade hyllor och köer av människor som har lastat på sig så stora mängder alkohol att det skulle kunna vara super-rea på MediaMarkt eller sista dagen som alkohol tillåts säljas i landet.

LÄS MER: 6 alternativ till Systembolaget

Systembolaget är förmynderi och socialism. Vi lever i ett av världens mest moderna samhällen och det gör att Systembolagets existens år 2017 känns ännu mer underligt. I vilka andra länder går det inte att köpa en flaska vin mellan kl 15.00 på lördag och kl 10.00 på måndag? Vi har ett statligt bolag som har monopol på försäljningen av alkohol samtidigt som en bild av sina kunder målas upp, som oförmögna att ta ansvar för sig själva och sitt drickande för att man vill handla en flaska vin till maten.

Avskaffandet av systembolaget blir en frihetsfråga för oss, för konstigt nog vill faktiskt människor kunna köpa sitt vin eller sina öl till middagen samtidigt som man handlar maten. Många vill även kunna handla en flaska vin på en söndag, eller efter klockan 19:00 under semestern för att sätta sig i en park med vänner och njuta av ledighet och bra väder. Och det finns även en hel del som vill slippa stå i vad som påminner om Sovjetiska brödköer med mössan i hand dagen innan bara för att man vill handla dryck till midsommarfirandet. Detta borde vara en självklarhet i Sverige år 2017. Tiden är mogen att göra upp med den förmyndarpolitik svensk alkoholpolitik idag är, vi tror att svenskar är precis lika kapabla som övriga européer att hantera sina alkoholinköp.

Magdalena Schröder, distriktsordförande MUF Stockholm

Erik Jonsson, vice distriktsordförande MUF Stockholm

Felix Andersson, andra vice distriktsordförande MUF Stockholm

Hit kan du vända dig om du har alkoholproblem

Det finns olika självhjälpsgrupper där man kan få hjälp, som till exempel Anonyma alkoholister och Länkarna:

www.aa.se

Journummer: 08-720 38 42

www.rikslankarna.se

Beroendecentrum Stockholm ger stöd och hjälp till personer med problem med alkohol, narkotika, spel eller läkemedel:

www.beroendecentrum.se

Man kan också ringa till sjukvårdsrådgivningen för att få råd:

www.1177.se

Källa: Vårdguiden

LÄS MER: Vill du också nå en miljonpublik? Så här debatterar du i Metro 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset