Känner du dig effektiv när du gör flera saker samtidigt? Tänk om. Så kallad ”multi­­-tasking” ökar stressen, sänker IQ och kan minska produktiviteten med hela 40 procent.

Alamy
Tro inte att du är effektiv när du gör flera saker samtidigt. Forskning visar att det sänker IQ och kan leda till utbrändhet.

Svarar du på e-post när du pratar i telefon? Låtsas du anteckna på möten fast du egentligen surfar? Äter du lunch vid skrivbordet? 

Många känner sig effektiva när de gör flera saker samtidigt. Men forskning visar att det sänker IQ, ökar stressen, och kan minska produktiviteten med så mycket som 40 procent. 

►LÄS MER: Snälla chefer får mer effektiva anställda

Förklaringen är att hjärnan inte kan göra flera saker­ samtidigt. 

I stället växlar den snabbt mellan olika uppgifter, och det tar tid och energi. 

►LÄS MER: Så blir du en drömanställd

− Enkla saker som att stryka och prata i telefon samtidigt brukar gå bra, därför tror vi att vi kan multitaska även på jobbet. Men där använder vi ofta samma del av hjärnan, så uppgifterna konkurrerar om kapaciteten, säger Alexander Rozental, legitimerad psykolog på Psykologifabriken.

Studier visar att det tar i snitt 25 procent längre tid att slutföra en uppgift om den avbryts ofta. Men stör­sta anledningen till att sluta multitaska är att det kan få oss att må sämre psykiskt och bidra till utbrändhet och stress.

►LÄS MER: Här är branschen som skriker efter personal

− Hjärnan tröttas ut av att hoppa mellan olika stimuli. Det går alltså att köra slut på energiförrådet bara av att ständigt behöva skifta mellan att koncentrera på en uppgift och svara på meddelanden och telefonsamtal, säger Alexander Rozental.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset