Andy Murray, världsetta. Arkivbild.
Andy Murray, världsetta. Arkivbild.

Han har blivit pappa för första gången och vunnit Wimbledon och OS.Andy Murray kommer aldrig att glömma 2016.Nu vill han gärna avsluta året som världsetta.

Murray övertog förstaplatsen på världsrankningen från Novak Djokovic så sent som i måndags, men han riskerar att bli av med den åtråvärda positionen snart.

Allt hänger på hur det går i ATP-slutspelet i London som inleds på söndagen.

Murray, förste brittiske herrspelare att vara världsetta, och Djokovic spelar i olika grupper och kan mötas tidigast i semifinal. Om serben, som har vunnit ATP-slutspelet fyra år i rad och var rankad etta 122 veckor i sträck, tar sig längre än Murray kan han återta tennistronen redan om en vecka.

Hur det än går har Murray haft ett fantastiskt år, på alla sätt.

– Det här är det bästa året jag har haft på banan, de senaste månaderna har varit de bästa i form av kontinuitet, säger han.

– Vid sidan av banan har det varit det överlägset bästa i mitt liv, en stor förändring och en underbar förändring. Jag har verkligen njutit av att vara förälder.

Murray och Djokovic, båda födda 1987, möttes för första gången redan som tonåringar. Djokovic applåderar Murrays spel under året:

– Han är verkligen en välförtjänt världsetta just nu. Han har utan tvekan varit den bästa spelaren det senaste halvåret.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset