Andy Murray är ny världsetta i tennis.
Andy Murray är ny världsetta i tennis.

Andy Murray har jagat förstaplatsen på världsrankningen i över tio år.Till slut nådde han den – utan att spela en enda boll. Milos Raonic drog sig ur semifinalen i ATP-turneringen i Paris på grund av skada.

"Segern" och finalavancemanget i Paris gör att skotten Murray tar över förstaplatsen på världsrankningen från serben Novak Djokovic som varit etta i över två år, sedan juli 2014.

Milos Raonic, Kanada, tvingades dra sig ur semifinalen på grund av en känning i ena låret, som han ådrog sig i kvartsfinalvinsten över Jo-Wilfried Tsonga.

Det är första gången som den 29-årige, trefaldige grand slam-vinnaren Murray rankas som etta i världen sedan han debuterade på ATP-touren 2005.

– Självklart är det olyckligt att det gick till som det gjorde i dag. Jag skulle ha föredragit att fixa det på banan, men det är många år av hårt jobb som tagit mig hit, säger han.

I år har han, hittills, vunnit sju titlar – bland andra Wimbledon och OS i Rio de Janeiro. Murray nådde andraplatsen på rankningen första gången i augusti 2009, och har genom åren varit tvåa i totalt 76 veckor.

– Det är det som känns bäst. Att det har varit så otroligt svårt att nå hit på grund av hur bra killarna runt mig har varit, säger han.

Murray övertar officiellt förstaplatsen på måndag, när rankningslistorna uppdateras. I finalen i Paris möter han amerikanen John Isner som besegrade Marin Cilic, Kroatien, i två raka set: 6–4, 6–3.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset