Många vill, få vågar. För David Alexander var valet att satsa på sin kärlek till musik enkel. 
I dag turnerar han som Summer Heart och satsar fullt på sitt egna skivbolag Sommarhjärta. 

Linda Lomelino

Musiken har alltid funnits i David Alexanders liv. Även om han har haft extrajobb eller pluggat har ­musiken varit det som stannat kvar. Nu ­satsar han fullt ut på sitt skivbolag Sommarhjärta.  
– Drömmen är att hitta nya artister som inte har haft sitt genombrott och få dem att kunna livnära sig på det de älskar. Det är något jag alltid har jobbat för med min egen musik och jag vill se att musiker i min närhet kan göra detsamma. 

Hur kommer det sig att du startade ett skivbolag?
– Från början var det mest för att jag gör egen musik. Jag har spelat i många band som har haft dåliga skivkontrakt och i mitt nuvarande band Summer Heart ville jag inte blanda in någon annan utan göra allt själv. För att kunna ge ut musiken smygstartade jag skivbolaget för ungefär fyra år sedan. Då hade jag det genom min enskilda firma och hittade tjänster på internet där jag gav ut min musik digitalt.

Men nu satsar du fullt ut?
– Ja, det har kommit till en punkt där det har gått bra för min musik och för skivbolaget och eftersom jag alltid måste göra något nytt kunde jag inte nöja mig med det. Jag ville ta det vidare och signa andra artister och ge ut deras musik. Så jag satte mig ner och gjorde en affärsplan, startade ett aktiebolag och registrerade namnet. 

Bara sådär! Har du erfarenheter av att starta ett bolag?
– Nej, jag har läst mig till det mesta. Internet är fantastiskt! Det som är s­vårast i början är pengafrågan, har du inte så mycket pengar blir ­möjligheterna ­begränsade. Jag investerar mycket av min tid men ibland räcker inte tiden till och det kan vara frustrerande.

Vad har du för mål med Sommarhjärta?
– Vi signade våra första artister i mars och har nu fyra band. Målet är att signa artister som vi tycker är skitbra och att Sommarhjärta ska växa sig så stort att våra band kan leva på sin musik. Banden ska inte behöva ­kompromissa med sin musik, musikbranschen är tillräckligt jobbig att vara i och banden förtjänar att ha ett bra skivbolag som inte ställer ännu mer krav. Vi ger ut deras musik men äger inga rättigheter eller skriver kontrakt där vi låser banden. Det handlar inte om att bli miljonärer utan att kunna göra det som är roligt och ta ut en lön så att jag kan betala hyra, köpa kaffe och ha det gött. 

Hinner du med något annat än musik?
– Musiken är mitt stora intresse och jag hade gjort de här sakerna oavsett om jag hade pluggat eller jobbat vid sidan av. Skillnaden nu är att jag kan göra det i större utsträckning. Jag försöker ha en ledig dag i veckan där jag kan göra annat, men musiken kommer alltid att finnas i mitt liv. Jag har alltid gjort det som har känts rätt och vill kunna fortsätta göra det jag älskar: ge ut min egen och andras musik till fler lyssnare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset