Sanna Nielsen blir årets julvärd i SVT.
Sanna Nielsen blir årets julvärd i SVT.

Sanna Nielsen får hedersuppdraget som årets julvärd i SVT. – Alla förstår säkert att jag kommer att sjunga, det skulle kännas väldigt konstigt om jag inte skulle göra det jag brukar göra, säger hon.

Efter en sommar på Sollidenscenen ska "Allsång på Skansen"-programledaren hålla tv-tittarna sällskap även på julafton. Klockan 15 tänder Sanna Nielsen traditionsenligt juleljuset och presenterar "Kalle Anka och hans vänner".

– Jag längtar så, det ska bli så mysigt, säger hon.

Hon beskriver julen som en högtid att få vara med nära och kära, något som hon själv kommer att missa i år. Men hennes familj tog beskedet med ro.

– Jag ringde mamma och pappa och de skrek av lycka, jag trodde inte att de skulle vara så glada över att slippa mig på julafton.

– Men de kommer kunna se mig varenda minut, säger Nielsen.

Sällskap för alla

Sanna Nielsen är en rutinerad artist och programledare. Hon har deltagit i Melodifestivalen sju gånger, hon vann 2014 med låten "Undo" och året efter ledde hon Melodifestivalen tillsammans med Robin Paulsson.

I fjol gick prestigeuppdraget som julvärd till Gina Dirawi. Bland tidigare värdar finns, förutom veteranen Arne Weise, bland andra Ernst Kirchsteiger, Henrik Dorsin, Anne Lundberg och Petra Mede.

På frågan om hon kommer att tillföra något nytt jämfört med tidigare år, svarar hon:

– Jag vet att det inte är så enkelt att fira jul. Det kan vara stressigt, man kan ha skilda föräldrar eller sitta själv på julafton och jag ska försöka vara ett sällskap för alla.

Lovar musik

När SVT på tisdagen avslöjade att Nielsen blir årets julvärd framförde hon en kort version av "Jul, jul, strålande jul" och hon lovar en julafton med mycket musik.

– Man får så mycket feeling nu. Alla förstår säkert att jag kommer att sjunga . . . men vi får se vad som utkristalliseras.

Uppdraget är en stor ära – men också läskigt, säger Sanna Nielsen.

– Min första känsla när jag fick frågan var "vilken otroligt stor ära att få göra det här". Den andra känslan var "jösses vad läskigt".

Förra året bänkade sig 3,4 miljoner människor för att se SVT:s julfirande, enligt mätföretaget MMS.

Claudio Bresciani/TT
Sanna Nielsen presenteras som årets julvärd vid en pressträff på SVT.
Claudio Bresciani/TT
Sanna Nielsen blir den som håller tv-tittarna sällskap på julafton.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset