1.  ”Se dig inte om” (1967)  D.A Pennbaker skildrar Bob Dylans första turné i Storbritannien, som också visade sig bli hans sista akustiska turné. Filmad i svartvitt är det ett intimt porträtt av en ung artist som måste tackla sitt kändisskap och ett måste för den som vill ha koll på musikhistorien. 
1.  ”Se dig inte om” (1967)  D.A Pennbaker skildrar Bob Dylans första turné i Storbritannien, som också visade sig bli hans sista akustiska turné. Filmad i svartvitt är det ett intimt porträtt av en ung artist som måste tackla sitt kändisskap och ett måste för den som vill ha koll på musikhistorien. 

Fans runt om i världen vallfärdar till biograferna för att se musikdokumentären ”One Direction”. ”Super size me”- skaparen Morgan Spurlock bad själv att få filma världens just nu största pojkband. Men vad krävs för att en musikdokumentär ska bli odödlig? Wkd reder ut.

2. ”Gimme shelter” (1970) 
Se dina föräldrars favoritband Rolling Stones på turnén 1969. Dokumentären får en extra nerv av den tragiska händelsen i Altamont i Kalifornien där en man i publiken knivhuggs till döds av en Hells Angelsmedlem. 

3. ”Woodstock” (1970) 
Vann en Oscar för bästa dokumentär. Behöver du fler skäl att se denna? Okej, den handlar om den legendariska festivalen 1969 då 400 000 personer vallfärdade till Woodstock för att se akter som Jimi Hendrix, Joan Baez, The Who och Creedence Clearwater Revival. Tryck på play nu.  

4. ”Fuck you, fuck you very much” (1998) 
Har du någon gång dansat till ”Electric” måste du se den här dokumentären om Leila K – om du inte redan har gjort det. Här visas bland annat hur hon försöker starta ett bråk med Dilba på Grammisgalan 1996. Orsak: Dilba vann priset som Leila K var nominerad till.  

5. ”The filth and the fury” (2000)
Basisten Sid Vicious dog 1979 men det skulle dröja 21 år innan regissören Julien Temple skapar filmen där han placerar punkbandet i sitt historiska sammanhang. De överlevande medlemmarna intervjuas och ger sin syn på vad som hände när de chockade en hel nation. 

6. ”Metallica: Some kind of monster” (2004)
Ett filmteam följde Metallica under två år under arbetet med albumet ”St. Anger”. Se den för att få vara en fluga på väggen när bandet går i terapi för att lösa sina konflikter. 

7. ”Dig!” (2004)
Lika barn leka bäst? Inte i Ondi Timoners musikdokumentär om banden The Dany Warhols och The Brian Jonestown Massacre. Här skildras hat-kärleksförhållandet mellan bandens frontfigurer Courtney Taylor-Taylor och Anton Newcombe. 

8. "The devil and Daniel Johnston” (2005)
Berättelsen om det plågade geniet Daniel Johnston som hyllades av Kurt Cobain. Ett porträtt av en manodepressiv singer/songwriter och artist målas upp till tonerna av hans säregna musik.   

9. ”The night James Brown saved Boston” (2008) 
Strax efter mordet på Martin Luther King Jr i april 1968 skulle James Brown spela på Boston City Hall. Dokumentären berättar om en stad på väg att explodera och hur James Browns musik kylde ner den överhettade situationen.   

10. Searching for Sugar man (2012)
Har du inte sett svenske Malik Bendjellouls Oscarsvinnande succédokumentär om den bortglömde musikern Sixto Rodriguez så har du chansen i morgon.  Då visar SVT1 dokumentären klockan 21.30.

Många ögonbryn höjdes när dokumentärfilmaren Morgan Spurlock – känd för bland annat uppmärksammade ”Supersize me” och ”The greatest movie ever sold” – antog utmaningen att skildra det hysteriska livet för pojkbandet One Direction.

– Jag lobbade faktiskt för att få göra det här. Det här är antagligen det närmaste jag kommer i mitt liv till att få uppleva Beatlesmani. Tillgången vi fick till bandet, historierna vi får berätta… Jag tycker att det är anmärkningsvärt, säger Morgan Spurlock till brittiska The Telegraph. 

För Teen Vogue berättar han att han försökt lägga till olika element för att krydda dokumentären, till exempel har han intervjuat historiker, musikjournalister och en neurolog – som berättar vad som händer i en tjejs hjärna när hon lyssnar på One Direction. 

Frågan är om dokumentären ”One Direction” är en blivande klassiker. Vad krävs egentligen för att en musikdokumentär ska bli odödlig?

– Om en musikdokumentär ska bli en klassiker måste musiken vara odödlig och filmskaparen måste ha en känsla för genren så att han eller hon inte dribblar bort det. En bra musikdokumentär ger även en aha-upplevelse, att man känner ”det där visste jag inte”, säger Metros filmrecensent C-G Karlsson.

Han påpekar att filmskaparen måste få tillgång till bandet eller artisten även när allt inte är glitter och glamour. 

– Det gör att musikdokumentären blir mer intressant, säger han. 

Tina Mehrafzoon, programledare för ”Musikguiden i P3” betonar vikten av en intressant berättelse för att en musikdokumentär ska få ett långt liv.

– Det är viktigt att det finns en igenkänningsfaktor också, man kanske får se att Harry Styles i One Direction gillar att äta kalaspuffar på morgonen precis som man själv gör. Men för att en musikdokumentär ska bli odödlig krävs något anmärkningsvärt i berättelsen, något som griper tag i en, säger hon. 

Just att det finns något i historien som fängslar är Per Sinding-Larsen, musikjournalist och programledare som driver ”PSL” på SVT, också inne på. Han tar ”Searching for Sugar Man” som ett exempel på en musikdokumentär med potential att leva vidare i oändlighet.

 – Det är en av de bästa musikdokumentärer som har gjorts. Malik Bendjelloul berättar en historia på ett helt speciellt sätt. Det blir både ett porträtt på en musiker och en berättelse om Sydafrika. Det är en dokumentär som håller och som kan ses av fler än bara fansen, säger Per Sinding-Larsen.

I bildspelet ser du tio musikdokumentärer du inte borde missat.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset