Under 1990-talet började musikvideon tappa sin maktställning inom musikindustrin. Men nu upplever videon en comeback utan dess like, rapporterar Dagens Nyheter.

Antalet timmar med musikvideos på MTV per dag rasade mellan år 2000 och 2008 från åtta till tre. Men på internet exploderar nu antalet videos, både värdelösa och brillianta, framhåller tidningen.

En av anledningarna är att tekniken blivit så tillgänglig och att det är enkelt att sprida filmerna, framhåller den uppmärksammade regissören Marcus Söderlund som gjort musikvideos för bland andra Jens Lekman.

Han menar också att fixeringen vid pengar har minskat, vilket ger utrymme för med konstnärligt och humoristiskt bildspråk.

När Marcus Söderlund video till ”Euphoria” med Loreen premiärvisades på Aftonbladets webb blev reaktionerna häftiga, vilket är ett tydligt tecken på att musikvideor fortfarande väcker känslor.

– I kommentarsfältet på Youtube stod det typ skjut regissören. Det är jättetråkigt, säger han till DN.

– Men det är också ett tecken på att det är ett medium som är viktigt för folk.

Också regissören Abteen Bagheri från Los Angeles och flera andra inom musikindustrin som DN talat med säger att nätet som plattform är slagkraftigt för musikvideos.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset