Det kan inte bevisas att läkaren ska ha diskriminerat den muslimska kvinnan, enligt hovrätten.
Det kan inte bevisas att läkaren ska ha diskriminerat den muslimska kvinnan, enligt hovrätten.

Läkaren ställde in undersökningen när den muslimska kvinnan inte ville skaka hand med läkaren. Läkaren dömdes för diskriminering av tingsrätten – men frias nu av hovrätten.

Den kvinnliga och muslimska patienten ville inte hälsa på läkaren genom att skaka hand. Då valde läkaren att ställa in undersökningen och remittera kvinnan till en kvinnlig läkare istället.

I tingsrätten dömdes vårdföretaget för diskriminering. Nu ändrar hovrätten tingsrättens beslut. Det var ingen diskriminering från läkarens håll, menar hovrätten.

Patienten hade inga problem med att hon skulle undersökas av en manlig läkare. Men av religiösa skäl ville hon inte ta mannen i hand utan hälsade i stället genom att lägga handen mot sitt bröst och nicka mot läkaren.

►LÄS MER: Kulturhus anmäls för diskriminering

Läkaren kunde inte acceptera det faktum att kvinnan inte ville hälsa genom att ta i hand och genomförde därför inte undersökningen.

Tingsrätten menade att kvinnan hade diskriminerats på grund av sin religion. Men hovrätten håller inte med.

Bevisningen för att läkaren ska ha diskriminerat kvinnan utifrån religion är inte tillräckligt stark, menar hovrätten. 

►LÄS MER: DO: Ingen ska diskrimineras

Tingsrätten dömde i kvinnans favör och menade att läkarens vårdföretag skulle betala kvinnan 75 000 kronor för diskriminering. Hovrätten håller inte med om bedömningen. Istället får Diskrimineringsombudsmannen stå för rättegångskostnaderna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott