Burmesisk polis patrullerar gränsen mellan Burma och Bangladesh. Arkivbild.
Burmesisk polis patrullerar gränsen mellan Burma och Bangladesh. Arkivbild.

Efter de senaste veckornas oroligheter i Burma försöker många ur minoritetsgruppen rohingya fly över gränsen till Bangladesh. Men lokalsamhällena vill inte ta emot fler flyktingar och gränsen är hårt bevakad.

Upp till 30 000 människor som tillhör Burmas muslimska minoritet rohingya har lämnat sina hem på grund av våldet i staten Rakhine, enligt FN. Tiotals har dödats av burmesisk militär och många flyr nu över gränsen till Bangladesh.

Trots att FN vädjat till Bangladesh att ta emot flyktingarna har hundratals avvisats. Regeringen känner press från lokalsamhällen som vill begränsa invandringen och gränsbevakningen har intensifierats för att förhindra en storskalig invandring från Burma.

"Armén dödade pappa"

Enligt en rohingyaledare har ungefär tusen människor ändå lyckats ta sig till Bangladesh den senaste veckan. De flesta är rädda för att skickas tillbaka om myndigheterna upptäcker dem och gömmer sig i flyktingläger där runt 30 000 personer redan bor lagligt.

– Armén (den burmesiska) dödade min pappa och min storebror. Jag gömde mig på en kulle, sedan gick jag och simmade sedan över floden. Jag sökte skydd i en moské (i Bangladesh), säger 17-årige Mohammad Amin. Vad som hände med hans mamma och syster vet han inte.

Utegångsförbud

Enligt statlig media har burmesiska säkerhetsstyrkor dödat nästan 70 personer och gripit 400 de senaste sex veckorna, då militären införde utegångsförbud i staden Maungdaw. Enligt aktivister kan det röra sig om ännu fler.

Den senaste tidens strider började när armésoldater gick in området vid gränsen mellan Burma och Bangladesh efter att nio poliser dödats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset