My, 21, vill återta orden tjock och fet från dem som hatar och hånar. Hon tillhör en rörelse som har tröttnat på att beskrivas som ett samhällsproblem. – Jag får höra att jag är äcklig.

Pontus Lundahl/tt

My, 21, är trött på att bemötas illa för att hon är överviktig. ”Människor behöver inte attraheras av mig, men de ska acceptera mig”, säger hon.

My, 21, i Stockholm, har ingenting emot att kallas för tjock eller fet så länge orden inte är negativt laddade. När hon ställer sig på badrumsvågen pekar nålen en bra bit över gränsen för fetma – men hon vägrar att skämmas och vill att om­givningen struntar i hur mycket hon väger.

– Det ska vara ett faktum att jag är fet, precis som att du är smal, och precis som att jag har brunt hår. Männi­skor behöver inte attra­heras av mig, men de ska accep­tera mig och min existens och inte lägga sig i hur jag ser ut, säger My.

►LÄS MER: 5-åringen fick höra att hon var överviktig

Det har gått två år sedan hon slutade att hata sin vikt. Omsvängningen kom när hon upptäckte den så kallade fettacceptansrörelsen, som till stora delar ­består av överviktiga kvinnor som jämför synen på överviktiga personer – så kallad fettfobi – med andra diskrimineringsgrunder.

Ett av fettacceptansrörelsens mål är att skapa fri­zoner för att kunna diskutera frågorna utan att mötas av hån eller tillrätta­visningar från dem som ­säger att överviktiga personer är ett samhällsproblem. De vill också uppmärksamma hur överviktiga personer behandlas inom vården och på arbetsmarknaden.

►LÄS MER: Debatt: Att mobba överviktiga barn är inte omtanke

– Ska man sätta pris­lappar på varenda människa så kanske vi också ska göra det på medelålders krisande män och alla olycksrisker de utsätter sig för, säger hon.

Finns ett samband mellan övervikt och ohälsa?

– Det är en komplicerad fråga. Livsstil har att göra med mer än vikt. Lever du på godis är du ohälsosam oavsett hur mycket du väger, men ärligt talat är det också ett personligt val, ­säger hon.

►LÄS MER: Varannan 15-årig flicka känner sig tjock

Det långsiktiga målet är att jobba mot diskriminering av överviktiga. My ­berättar att hon inte ens minns alla blickar och elaka kommentarer som hon mötts av genom åren.

– Vissa dagar känner jag det verkligen, speciellt om jag bär kläder som visar hud, som magtröjor och korta kjolar. Ibland hör jag hur folk jag inte känner pratar om min vikt, och så skrattar de. Ofta blir det ännu värre på krogen när folk är fulla, då försvinner hämningarna.

Expert: Feta får ta mycket skit

Daniel Berglind är forskare i fetma och fysisk aktivitet vid Karolinska institutet. Han förklarar att fetma ökar risken för flera sjuk­domar, däribland diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar, men att det troligtvis är onyttigare att vara smal och stillasittande än fet och fysiskt aktiv.
 
Sam­tidigt tycker han att diskussionen om hälsa och träning behöver nyanseras.
 
– Det man kan få höra är att feta personer kostar samhället mer i sjukvårdskostnader. Så må det vara, men sådana som tränar väldigt mycket, som jag själv, har ökad skaderisk och kan därigenom kosta samhället pengar.
 
 
Enligt Daniel Berglind finns en utbredd upp­fattning om att överviktiga personer är lata och sämre som människor.
 
– Feta personer får helt enkelt ta en massa skit, det är den yttersta konsekvensen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset