Protestmöte utanför Bredängsskolan i södra Stockholm på lördagseftermiddagen.
Protestmöte utanför Bredängsskolan i södra Stockholm på lördagseftermiddagen.

Ett inställt seminarium i Stockholm om kuppförsöket i Turkiet har lett till ilska från högsta politiska ort i Turkiet. Men den manifestation som på lördagen ägde rum i protest mot beslutet gick lugnt till, enligt polisen.

På eftermiddagen samlades ett par hundra representanter för Union of European Turkish Democrats (UETD) utanför Bredängsskolan i södra Stockholm för att visa sitt missnöje med att evenemanget "Allt bakom kuppförsöket i Turkiet", som skulle ha hållits på skolan, ställdes in.

"Denna diskriminering, påhopp mot vår yttrandefrihet och förhindrande av ett helt demokratiskt program som skulle hylla demokratin kunde vi ej vara tysta för", skriver UETD:s sekreterare i ett pressmeddelande.

Ambassadören på plats

Turkiets ambassadör i Sverige, Kaya Türkmen, var också en av de närvarande. Landets regering har reagerat med ilska på beslutet att ställa in evenemanget och kallar det ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

"Allt bakom kuppförsöket i Turkiet" skulle äga rum klockan 15 på lördagen, men på fredagen fattade Stockholms stad beslutet att ställa in, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi gjorde en riskbedömning med tanke vem som skulle komma och vad som skulle hända runtomkring. Jag vill inte att mina skolor ska bli ett slagfält, säger Bo Andersson, grundskolechef för Bromma och Skärholmen, till SvD.

"Svensk dubbelmoral"

Beslutet strider mot EU:s konvention om mänskliga rättigheter, uppger den turkiska regeringen i ett pressmeddelande. Utrikesministern Mevlüt Çavusoglu skriver på Twitter att avbokningen visar på svensk dubbelmoral när det kommer till yttrandefrihet.

Arrangören UETD anses ha nära band till regeringspartiet AKP och hade bland annat bjudit in en person som pekats ut som förföljare av journalister i Turkiet. Men Yasin Diken, styrelseledamot i UETD, är mycket kritisk till beslutet att ställa in.

– Skolledningen sade till oss att de hade blivit rädda efter att ha talat med socialdemokratiska parlamentsledamöter och journalister, säger han till SvD.

Henrik Montgomery/TT
Protestmöte utanför Bredängsskolan i södra Stockholm på lördagseftermiddagen.
Petros Karadjias/AP/TT
Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoglu skriver på Twitter att avbokningen visar på svensk dubbelmoral när det kommer till yttrandefrihet. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset