Många föräldrar oroar sig för att sina barn får för mycket skärmtid. Arkivbild.
Många föräldrar oroar sig för att sina barn får för mycket skärmtid. Arkivbild.

Nästan fyra av fem föräldrar tycker att deras barn får för mycket skärmtid, visar en undersökning. Oron är värd att tas på allvar, säger en expert.

– Jag vet inte om man kan sätta någon maxgräns, men låt oss säga att det är bra att ta en paus varje timme, säger Rune Brautaset, docent vid Institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet i Stockholm.

Novus Opinion har på uppdrag av Optikerförbundet och Optikerbranschen genomfört en undersökning om föräldrars inställning till barnens skärmtid. Resultatet visar att 77 procent av de 1 034 tillfrågade tycker att deras barn tillbringar för mycket tid framför mobiler, tv, datorer och surfplattor.

Enligt Rune Brautaset kan för mycket skärmtid få barnens ögonmuskler att krampa och låsa sig, vilket leder till så kallad falsk närsynthet, som i värsta fall kan leda till permanent närsynthet. Risken att utveckla falsk närsynthet finns kvar till åldrarna 20–25, eftersom ögat har förmåga att växa när resten av kroppen har vuxit klart.

– Man kan börja med att gå till optikern. Det ena sättet att få ögonmusklerna att slappna av är att göra mindre närarbete, det andra är att använda läsglasögon. Det finns många sätt, säger Rune Brautaset.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset