André Myhrer i österrikiska Sölden på fredagen inför den alpina världscuppremiären.
André Myhrer i österrikiska Sölden på fredagen inför den alpina världscuppremiären.

I februari avgörs alpina VM i S:t Moritz.Just där André Myhrer avslutade förra säsongen med en seger.– Det blir grymt att komma dit med det i ryggen, säger 33-åringen som är starkare än någonsin.

Rutinerade idrottare lever för de stora ögonblicken, för mästerskapen.

André Myhrer är inget undantag.

Den kommande säsongen är extra speciell. VM avgörs i S:t Moritz där den svenske slalomspecialisten i mars tog sin senaste av totalt sex världscupsegrar hittills i karriären.

– Det är klart att det är en av säsongens höjdpunkter. Det ska bli skitkul och det är skönt att veta att man kan vinna där om man kör snabbt, säger Myhrer.

Den relativt nyblivne tvåbarnspappan – har en dotter på tre och ett halvt år och en halvårig son – utstrålar trygghet där han sitter och blickar fram mot söndagens säsongspremiär i Sölden på den svenska basen Hotel Tyrolerhof.

Starkare än någonsin

Efter 13 världscupsäsonger och totalt 22 pallplatser vet Myhrer vad som funkar. Varje sommar ser i stort sett likadan ut – med ett stort undantag för de två senaste åren.

Tack vare tyngdlyftningsinriktad fysträning är Myhrer starkare än någonsin.

– Förut sade ryggen i från. Det gör den inte längre. Det blir mycket olympiska lyft och jag har kunnat gå upp i vikter. Jag tar nog åtminstone fem kilo mer i ryck än förra året och fem till tio kilo mer i frivändningar, säger han.

Den nyvunna styrkan ska förhoppningsvis yttra sig i ännu bättre resultat.

– Tidigare har jag fått anpassa träningen efter ryggen men nu har jag kunnat köra som jag velat. Om man ska utvecklas måste man kunna trycka på, säger han.

Ingen paradgren

I Sölden väntar storslalom. Det är inte Myhrers paradgren och inför förra säsongen var han inställd på att det skulle bli hans sista i disciplinen.

Det slutade med att han presterade bättre än någonsin tidigare, med sex poänggivande tävlingar och två topp tio-placeringar – av totalt fyra i karriären.

I Beaver Creek, USA, var Myhrer en hundradel från prispallen.

– Jag har nog större chans att vinna slalomcupen än storslalomcupen om man säger så, men det vore kul att vara på pallen i något race. Jag har en ny skidmodell och en ny platta (under pjäxorna) och förhoppningsvis kan det ge några hundradelar eller tiondelar.

Att pallplatsen ska komma redan i Söldens branta hang är dock osannolikt.

– Det är väl inte direkt min banprofil. Jag gillar lite flackare backar där jag kan få riktig utväxling i åkningen. Är jag topp tio här är jag väldigt nöjd. Men allt är möjligt, säger Myhrer.

Övriga svenskar i premiären är Matts Olsson, som gör comeback efter knäskada, och debutanten Kristoffer Jakobsen, 22.

Pontus Lundahl/TT
André Myhrer är full av självförtroende inför den alpina säsongspremiären.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset