Läkare är en av de yrkesgrupper som löper större risk än andra.
Läkare är en av de yrkesgrupper som löper större risk än andra.

Den gassande solen har välkomnats av många. Men nu går Strålsäkerhetsmyndigheten ut med en varning. En färsk rapport visar att de som har ett inomhusyrke, löper störst risk att drabbas av hudcancer.

Basalcellscancer är den vanligaste typen av hudcancer som drabbar människor. Traditionellt sett har det varit människor med jobb utomhus som varit särskilt drabbade, men nu har det förändrats, skriver SVT.

En ny rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten visar att det är inomhusyrken som löpet den största risken. Bland annat jurister, tandläkare och läkare löper 2,5 gånger högre risk att drabbas än till exempel jordbrukare och trädgårdsmästare.

LÄS MER: Det är sant och falskt om solskydd

– Det här är inte helt förvånande, det hänger mycket ihop med hur riskerna med vårt solande ser ut, säger Pernilla Grinnemo, verksamhetschefen för hudkliniken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping till SVT.

Orsaken enligt rapporten är att personer med inomhusyrken får en mer stötvis och intensiv solning, som sker på fritiden eller under semestern. Jämförelsevis blir tiden i solen jämnare för en person som spenderat mer tid utomhus under en längre tid.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset