Invånare i en liten by i norra Kazakstan har drabbats av en epidemi som gör att de plötsligt somnar – utan att veta varför.

För drygt två år sedan upptäcktes det första fallet av den mystiska åkomman i byn Kalachi. Sedan dess har personer i alla åldrar svimmat och hamnat i ett komaliknande tillstånd där de sovit under flera dagar i sträck. Igor Samusenko berättar för den ryska tv-kanalen RT Documentary att hans stad numera kallas för ”Sleepy hollow” efter den amerikanska skräckfilmen. Hans son har också drabbats.

– När du försöker väcka honom, verkar det som att han vill öppna sina ögon men han kan inte, han bara sover och sover säger han.

Förra sommaren tog Viktor Kazachenko motorcykeln in till närmsta stad för att uträtta lite ärenden, men han fick en blackout och kom aldrig fram.

– Min hjärna stängdes av, sedan minns jag inte mer berättar han för The Guardian.

– Jag kom tillbaka till medvetandet den 2 september. När jag vaknade upp på sjukhuset förstod jag att jag hade somnat.

Forskare och läkare står handfallna inför den mystiska sömn-epidemin – vars orsak fortfarande är okänd. Då byn ligger i närheten av urangruvor från Sovjet-tiden, har forskarna undersökt strålningsnivåerna, för att se om de har ett samband. Men teorin har avfärdats av Sergej Lukasjenko, landets ledande strålningsforskare, som just nu utreder fallet med hjälp av 15 specialister.

– Kolmonoxid är definitivt en faktor, men jag kan inte säga om den är viktigast och avgörande. Frågan är varför det inte försvinner. Vi har misstankar kring byns särskilda läge med vädermönster som ofta tvingar skorstensrök att gå ner i stället för upp, säger han till Siberian Times.  

Symptomen är trötthet, svaghet, illamående, nedsatt talförmåga och långa minnesluckor. Ingen går säker, det kan hända vem som helst när som helst. Sedan första utbrottet våren 2013 har ungefär var fjärde person av byns totalt 600 invånare någon gång drabbats, vissa flera gånger, skriver The Guardian.

En flicka som intervjuas av RT berättar att åtta skolbarn slocknade under en lektion i hennes skola.

– På en timme föll alla ihop in i en djup sömn under en timme, säger hon.

Nu sprider sig oron bland byborna och dem som kan packar sin väska och flyttar. Ljubov Bilkova berättar för den ryska tv-kanalen Vesti att hon har somnat in åtta gånger.

– Alla är rädda. Alla är rädda för att somna, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset