Bô & Zins kaktusträdgård.
Bô & Zins kaktusträdgård.

Förr var det till Marrakech karavanerna anlände efter den flera månader långa vandringen genom Saharaöknen. I dag vallfärdar en annan typ av resenärer till den terrakottafärgade karavanstaden vid foten av Atlasbergen, i jakt på en plats som fullkomligt dryper av mystik och exotism. Låt dig hypnotiseras av en synnerligen färgstark stad. Följ med tidningen RES Maria Sebnat Martin.

So Lounge – senaste tillskottet i Marrakechs nattliv.

Eleganta och mysiga Bô & Zin.

David Bloch Gallery.

Myllrande Marrakech i skymningen. Var inte rädd att gå vilse ­ det är en del av upplevelsen!

Lite lugnare
partystämning
Bô & Zin.
En elegant och mysig restaurang med kreativt management som alltid arrangerar nya
temakvällar och happenings. Menyn erbjuder marockansk, fransk och thailändsk mat. Efter middagen så dimmas belysningen och volymen går upp – då är det dags att gå vidare till baren eller ut i kaktusträdgården! Ett bra alternativ om du inte är upplagd för att dansa till solen går upp, men ända vill ha lite partystämning.
KM 3,5 Route d’Ourika, Kasbah
www.bo-zin.com

Enkelt och gott på marockanskt vis
Diverse hål i väggen
Trots vita plaststolar och helkaklade väggar så äter man oftast riktigt bra på även de enklaste restaurangerna. Det är här som marockanerna själva äter lunch. För en femtiolapp kan du få en liten tomatsallad och en äkta tajine som puttrat i timmar på kolbädden. Dessa restauranger finns lite här och var, till exempel i souken eller i anslutning till Djemaa el-Fna på gatorna Rue Bani Marine och Rue Zitoun Jdid.
Djemaa el-Fna

Förförandeklassiker

Le Comptoir Darna
Syster till Le Comptoir i Paris. En klassiker som faktiskt bara blivit bättre med åren, och som är ett av de mest populära ställena att inleda den långa natten på. Restaurangen ligger i ett förförande halvmörker och påminner lite om en exklusiv opiumhåla. Här finns vattenpipshörna, bar, restaurang, butik och stämning ändå upp till taket med de mest utmanande magdansarna i stan. Marockanskt kök och tapas.
Avenue Echouhada,
Hivernage
www.comptoirdarna.com

Coverband varvas med dj:er
So Lounge
Det senaste tillskottet i Marrakech nattliv och äntligen en nattklubb som inte fokuserar på varken house eller techno. Här varvas coverband med dj:er. Man byter show var tredje månad, så det är värt att komma hit lite då och då. Vill man ha en soffhörna (rekommenderas!) är det bäst att boka bord. Man kan äta här och maten är ok, men servicen är extremt såsig. Coverbandet börjar cirka 23.00.
Sofitel, Rue Harroum Errachid, Hivernage
www.sofitel.com


Marrakechs livsnerv

Souken och hantverkskvarteren
Souken, bazaren, är själva livsnerven i Marrakech och liknar en gigantisk labyrint. Var inte rädd för att gå vilse – det är en del av upplevelsen. Djupt inne, alldeles nära Place Ben Youssef, finns de mest spännande kvarteren med skinnauktion, läderskrået och järnsmidesarbetarna. Här produceras mycket av det som säljs i resten av souken. Souken har öppet alla dagar mellan cirka 9.30–20.00 och håller stängt på muslimska högtider.
Mellan Djemaa el-Fna och Musée de Marrakech

Galleri som lockar till besök

David Bloch Gallery
Det poppar ständigt upp nya gallerier i Marrakech, men detta är ett av dem som jag fastnat för. Att det ligger centralt i Gueliz på en gata som har flera andra trevligheter är ju inte heller fel. David Bloch har främst modern icke-figurativ konst och det snygga skyltfönstret lockar alltid till ett besök.
8 bis Rue de Vieux Marrakchi, Gueliz
www.davidblochgallery.com


Marrakechs livsnerv

Aya’s
En exklusiv butik med handgjorda kläder i marockansk stil, subtilt kryddade med inspiration från modern haute couture. Julia Roberts är inte den enda kändisen som handlat här. Om du inte hittar exakt vad du söker finns det möjlighet att få uppsytt och hemsänt. Ett besök orsakar garanterat ha-begär. Öppet mellan 10.00–13.00 och 15.30–19.00, med undantag av söndagar då det är stängt.
11, bis Derb Jdid, Bab Mellah (bredvid restaurant Tanjia), Medinan
www.ayasmarrakech.com


Världens
bästa spa

La Mamounia
Marockos mest legendariska hotell har öppnat igen efter en totalrenovering under den franska arkitekten Jacques Garcia. Efter nyöppningen haglar lovorden, bland annat har deras spa utsetts till världen bästa. Man kan köpa ett dagspass för cirka 450 kronor, vilket ger tillgång till pool och gym, allt beläget i en vacker park anlagd av en sultan på 1700-talet. Kostnad för spabehandlingar tillkommer.
Boulevard Yarmouk, Bab Jdid, Medinan
www.mamounia.com

LÄS HELA CITYGUIDEN PÅ TIDNINGEN RES HEMSIDA

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset