Way Out West firar 10 år med buller och brak. I år toppas festivalen av en livs levande legend: Sia. Men vem är denna mystiska superstjärna egentligen?

Har hon några nya hits ute?

Såklart! Om du inte suttit helt instängd i din egen facebookbubbla kan du inte ha missat dancehalldängan "Cheap Thrills" med Sean Paul. Men visst, det är klart att alla framförallt är mest taggade för att se henne dra av sin sjukt vackra "Chandelier".

Chandelier?

Ja, du vet. Den där fantastiska electropop-balladen om den tunna gränsen mellan att ha roligt och att första sig själv, med en minst lika mäktig video med unga balettdansösen Maddie Ziegler som dansar genom en sönderfallen lägenhet. Går nog inte att få det mer själkramande poetiskt.

Men innan den visste man typ inte vem hon var. Kom hon från ingenstans?

Nej nej. Hon har hållit på hur länge som helst. Egentligen är hon från Australien men hon har varit och spelat i olika band i London sen 90-talet. Fast chansen att du har koll på dem är rätt små. Det här var länge sen. Hon är faktiskt 40 nu! Så hon har en riktigt lång karriär bakom sig.

Det här med peruken då. Vad är grejen med att vara så mystisk. Varför visar hon inte ansiktet?

Hon har sagt massa gånger att det beror på att hon inte vill bli känd. Dölja ansiktet så att inga skvallertidningar håller på och kommenterar om hon går upp eller ned i vikt, har en ful bränna. Och förstås att kunna gå på gatan. Sen har hon i och för sig börjat visa ansiktet på senare tid, inte på scen men utanför. Så det går väl sådär, om de nu var strategin.

Du menar att hon kanske mest har det som en gimmick?

Det var inte jag som sa det!

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset