Turkiska stridsvagnar på väg mot den syriska gränsen. Arkivbild.
Turkiska stridsvagnar på väg mot den syriska gränsen. Arkivbild.

Syriska rebeller har med understöd av turkisk militär intagit den för Islamiska staten symboliskt mycket viktiga staden Dabiq i norra Syrien.Enligt jihadiströrelsen var det där apokalypsen skulle inledas i kampen mot väst.

– Det är ett slag i ansiktet för dem, hela deras retorik har gått ut på att flagga upp den här staden som symboliskt betydelsefull, säger Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet, till TT.

I en islamisk profetia nämns den lilla staden i norra Syrien som platsen för den stora slutstriden som ska äga rum inför yttersta dagen.

Snabb reträtt

Men striden gick fort. Då syriska rebeller understödda av turkisk militär på lördagen gick till angrepp på lördagen retirerade IS kvickt, trots att omkring 1 200 krigare skickats dit för att försvara staden.

– Daeshs myt om deras stora strid är avslutad, konstaterar Ahmed Osman, ledare för en rebellgrupp som deltog i offensiven mot jihadistgruppen, med en nedsättande benämning av IS, för Reuters.

Omkring 2 000 rebeller understödda av turkiska stridsvagnar och stridsflyg deltog i offensiven mot Dabiq, som ligger i Aleppoprovinsen i nordvästra Syrien och anses ha ringa strategisk betydelse.

Används i propaganda

I propagandan har Dabiq dock kommit att bli synonym med IS kamp mot väst och staden har gett namn till en av deras digitala tidskrifter som vänder sig till en engelskspråkig publik och rekryter i väst.

– Den här staden var föga känd innan IS satte den på kartan och då gjorde sitt online-magasin till varunamn, säger Bitte Hammargren.

– Så det är enormt symboliskt viktigt för dem, och man kommer att förlöjliga IS också i den islamiska världen.

IS tonar ned

Enligt profetian kommer apokalypsen först när "romarna" anländer i Amaq eller Dabiq, där ett avgörande slag mellan muslimer och "otrogna" ska ske. Efter slaget i Dabiq väntar Konstantinopels (Istanbuls) fall.

Tidigare i veckan, när det stod klart att Dabiq skulle komma att intas, tonade IS dock ned stadens nuvarande betydelse.

"De här blixtanfallen mot Dabiq och dess utkanter – det mindre Dabiq-slaget – kommer att sluta i det större Dabiq-eposet", skrev terrorrörelsen i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

TT
Dabiq i nordvästra Syrien.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset