Thailands nye kung: Maha Vajiralongkorn. Arkivbild.
Thailands nye kung: Maha Vajiralongkorn. Arkivbild.

Från den kultförklarade halvguden Bhumibol till hans hetlevrade kvinnokarl till son. I Thailand råder viss oro inför en framtid med den excentriske Maha Vajiralongkorn på tronen.

Det är förbjudet att kritisera den thailändska monarkin, så vad folket egentligen tycker om kungafamiljen är svårt att veta. Men det tycks otvivelaktigt att den 64-årige Maha Vajiralongkorn är långtifrån lika älskad som sin far. Det har uttryckts oro över att den nye kungens oförutsägbarhet kan skada Thailand.

De flesta thailändare känner inte till någon annan verklighet än den med kung Bhumibol på tronen, vilket gör att bara tanken på en värld utan honom skapat existentiell panik. Dessutom har kronprinsen länge omgärdats av rykten om att vara en hetlevrad playboy som fattar dåliga beslut.

Utsvävande liv

Det var redan 1972 som kung Bhumibol utsåg sin ende son till tronarvinge, men Maha Vajiralongkorn har inte visat särskilt stor entusiasm för kungliga spörsmål. Istället har han tillbringat mycket tid i Tyskland, där han ägnat sig åt ett leverne som många skulle beskriva som utsvävande.

På listan över mer tveksamma händelser finns bland annat den gången Maha Vajiralongkorn påståtts ha använt sitt eget flygplan för att blockera en japansk premiärministers plan på startbanan i Bangkok. Och ett och annat ögonbryn höjdes nog också av den läckta videon från en poolfest där kronprinsens dåvarande fru endast iklädd stringtrosa serverade dvärgpudeln Foo Foo tårta. Hunden innehade även en hög titel inom flygvapnet.

– Det har funnits mycket historier om hur han betett sig, om hans playboyaktiga liv och många fruar. Det är svårt att veta vad som är sant och vad som är myter, men det är helt klart att han inte har varit särskilt omtyckt, säger Eva Hansson, statsvetare vid Stockholms universitet.

Många fruar

De strikta lagar som omgärdar kungahuset gör att få detaljer kring den nye kungen är kända. Han har haft flera fruar, och skilsmässan från den tredje, prinsessan Srirasmi, för två år sedan var ovanligt publik. Den dåvarande prinsessan förvisades från kungahuset sedan hennes släktingar gripits i samband med en korruptionsskandal.

I takt med att hans far blivit allt sjukare tycks dock Maha Vajiralongkorn ha putsat på sin image och deltagit i fler offentliga arrangemang än tidigare.

Michel Kooren/AP/TT
Många thailändare hade hellre sett prinsessan Sirindhorn (till vänster), på tronen istället för hennes bror kronprins Vajiralongkorn. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset