Kvinnans trovärdighet ifrågasattes eftersom att hon var kvar i relationen.
Kvinnans trovärdighet ifrågasattes eftersom att hon var kvar i relationen.

Tre nämndemän höll inte med domaren och friar en misstänkt våldtäktsman och kvinnomisshandlare, skriver Sydsvenskan. Anledningen: Hon hade tidigare själv gått med på att spela in en sexfilm med den misstänkte mannen.

Det var i mitten av februari som allmänheten slog larm om att en kvinna i 30-årsåldern misshandlats på en offentlig plats, skriver Sydsvenskan.

Kvinnan berättade för polisen att hon blivit överfallen och slagen av sin expojkvän, som hon inte ville uppge namnet på. Men när hon vårdades på sjukhus övertalades hon till att berätta vem som slagit henne.

Kvinnan ska tidigare ha inlett en relation med mannen i höstas. När hon ville avsluta relationen i vintras ska mannen ha hotat med att sprida en sexfilm som de spelat in till ”alla araber i Malmö”. De började bråka och sedan ska mannen ha våldtagit kvinnan.

LÄS MER: Rättens förklaring till friande dom: Det var ”inte som man tänker sig en våldtäkt”

Expojkvännen åtalades vid Malmö tingsrätt misstänkt för tre våldtäkter, ett fall av grov misshandel och ett grovt olaga hot. Domaren Kristin Vernet ansåg att kvinnan var trovärdig och ville döma mannen till fängelse i tre år och sex månader.

Men de tre politiskt valda nämndemännen, två sverigedemokrater och en socialdemokrat, körde över domaren och mannen frikändes.

Nämndemännen ifrågasatte kvinnans trovärdighet. Eftersom att hon uppget att hon lever i ”en strikt reglerad och kontrollerande kultur” skulle hon inte kunna gå med på att spela in en sexvideo. De menar också att kvinnans trovärdighet kan ifrågasättas eftersom att hon var kvar i relationen efter den första påstådda våldtäkten.

– Jag och nämnden har gjort olika bedömningar av målsägandes trovärdighet. Efter den bedömningen har vi värderat bevisningen på olika sätt, säger domaren Kristin Vernet till Sydsvenskan.

LÄS MER: Kritiserade nämndemän stängs av efter skandaldom

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Våldtäkt brott