Betyder ”Halloween” inte aftonen före Alla helgons dag? Eller bör högtiden firas den 31 oktober, varje år?

Ordet ”Halloween” har sitt ursprung i All-hallows-eve, alltså Alla helgons afton. Det är dagen före Alla helgons dag, och så firas det också i USA.

Men i USA infaller Alla helgons dag alltid den 1 november. I Sverige infaller högtiden på olika datum olika år. Så när bör vi fira i Sverige?

►LÄS MER: 228 saker att klä ut sig till på Halloween

Före 1772 inträffade Alla helgons dag alltid den 1 november även i Sverige. Men det året flyttades högtiden till närmaste söndag. 1953 flyttades den ännu en gång, nu till den lördag som inträffar mellan den 31 oktober och den 6 november.

– I det gamla samhället hade vi massa helgondagar som kunde inträffa när som helst i veckan, och det berodde på att vi inte hade någon semester, utan firade de stora helgerna istället, säger Christer Hedin, religionshistoriker vid Stockholms universitet.

– Sedan införde industrisamhället semester och ville undvika helgdagar mitt i veckan. 1953 lades Alla helgons dag på en lördag för att inte bryta upp arbetsveckan för mycket.

►LÄS MER: Så skapar du Halloweens läskigaste look

Men trots att Alla helgons dag inträffar på olika datum i Sverige menar Christer Hedin att Halloween bör firas den 31 oktober, som i USA. För även om Halloween-firandet är relativt nytt i Sverige så har firandet gamla anor.

Det var kelterna som först införde dagen då levande och döda möts, då de ville vädja till de dödas hjälp under det kommande året. Gränsen mellan oktober och november sågs förut som gränsen mellan höst och vinter, enligt Christer Hedin.

– Det är den 1 november som gäller. Kelterna hade ingen almanacka men när katolska kyrkan ville göra det mer kristet så tog de över festen för de döda och införde helgonens dag, säger Christer Hedin.

– Det lustiga är att först tog katolska kyrkan över, sedan spred sig traditionen. I USA behöll irländarna det och gjorde det till en spökfest, Halloween. Och eftersom vi i Sverige är påverkade av USA så tog vi hit det.

Alla helgons dag må inträffa på olika datum, men Halloween firas alltså den 31 oktober.

►LÄS MER: Ni behöver inte vara sexiga på Halloween, tjejer

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Halloween