Det kliar, sticker, svider, krampar eller bränner som eld. Nästan hälften av alla som haft vaginalt samlag har känt smärta och obehag. – Tyvärr finns en norm – framför allt i heterosexuella relationer – att man ska ha penetrationssex, säger Åsa Enervik, barnmorska på RFSU-kliniken.

Penetrationssex kan göra ont både för den med penis och den med vagina. Många gånger fortsätter den som har ont att ha sex eftersom man prioriterar sin partners njutning före sin egen. Det är inte att rekommendera.

– Att fortsätta ha samlag trots att det gör ont kan leda till långvariga problem med smärta, säger Åsa Enervik.

Sex som gör ont kan bero på olika saker, som till exempel hur du känner inför sex, hur du känner för din kropp och hur du har sex. Det kan också vara något kroppsligt. Några orsaker kan vara kronisk bäckenbottensmärta, kort sträng, tarmbesvär, könssjukdomar som exempelvis kondylom och herpes, svampinfektion, hudsjukdom, vaginism (slidkramp), vestibulit (överkänsliga nerver i slidan), endometrios (att slemhinna från livmodern hamnat utanför livmodern) eller bristande lust.

►LÄS MER: Därför fejkar vi orgasm

– Det är inte lätt att veta vad som är vad, det kan börja med en smärta som ger oro. När du har sex nästa gång kan oron inför sexet hänga kvar. Det i sig kan ge ett omedvetet spänningstillstånd i bäckenet och kanske utebliven lubrikation eller erektion, som väcker ny oro och ångest, säger Åsa Enervik.

Den som kör över kroppens signaler sätter igång den negativa smärtcykeln. Resultatet kan bli en minskad sexlust. Men det kan kännas svårt att sluta – av flera skäl. – Kanske försöker man bli gravid och känner stress över att man måste ha samlagssex, men det kan också hänga ihop med känslor av skuld och sorg över smärtan. En del upplever att de ensamma bär problemet med smärtan i relation, säger Åsa Enervik.

I de fall då smärtan kan förklaras medicinskt kan det räcka med att behandla den och få problemet ur världen.

►LÄS MER: Sluta sprid slamprykten

– Sök hjälp. Gå inte länge med smärtan, för då kan den bli kronisk, säger Åsa Enervik.

Har smärtan funnits under en lång tid kan det behövas både medicinsk hjälp och samtalskontakt, eftersom man behöver hjälp att släppa spänningar som uppstått i såväl kroppen som psyket. Men det är ingen quick fix.

– En sådan behandling tar lång tid och kräver tålamod men också en stor portion mod – mod att öppna upp för att ta itu med sin sexualitet, men också att ta itu med den relation man lever i (eller saknar), med allt vad det innebär av beteenden och mönster som behöver synliggöras och ändras på, säger Åsa Enervik.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset