27 hundradels sekund från OS-brons – men Sofia Paldanius var strålande glad efter fjärdeplatsen på K1 500 meter på torsdagen.

– Det bästa jag gjort, när det gäller som mest. Jag är otroligt stolt över det, sade 33-åringen från Jönköping. Sofia Paldanius har två VM-brons i K1 på meritlistan, på 1 000 meter. Men nu var det första gången som hon tog sig till en individuell final i OS. Och efter att ha kommit en bra bit efter i starten på 500 meter var hon hårsmånen från att snuva sydafrikanskan Bridgitte Hartley på bronset. Fjärdeplatsen dög den också.

– Fyra på ett OS. Det här är det bästa jag har gjort på ett internationellt mästerskap. Jag gjorde det grymt bra, sade Paldanius. Vinden emot Det var knappt hon tog sig till final och hon fick bana åtta ute på kanten. – Man ska inte gnälla, det var ett helt fantastiskt lopp. Men vinden vände lite snett emot, så det var inte optimalt att ha bana åtta, konstaterade svenskan. Och det var inte i starten hon tappade medaljen.

– Min styrka är min längd, långa drag och mycket power. Det är inget problem att jag kommer en halv kanotlängd efter i starten. – Men jag hade några tag när det var kanske 75 meter kvar där jag kände att det vinglade lite i kanoten och det kan ju betyda några decimeter.

Ungerskan Danuta Kozak vann klart före Inna Osypenko-Radomska, Ukraina. Det tog några sekunder efter målgången innan Paldanius förstod att hon hade blivit fyra.

– Det var värre efter semifinalen, då har man så mycket att förlora. Det här är väldigt omvälvande, jag har nog inte smält det än. Redan på fredagen väntar försök på kortkorta 200 meter. Och det blir en fortsättning efter OS.

– Jag tycker det är så himla kul. Jag vill mer, jag kan mer, det är inte slut än, försäkrade hon.

Karin Johansson och Josefin Nordlöw kom tvåa i B-finalen på K2 500 meter och slutade på tionde plats totalt. K2-guldet vann tyskorna Franziska Weber och Tina Dietze.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset