Nässprej ska sätta stopp för självmord Scanpix
Nässprej ska sätta stopp för självmord Scanpix

Nässprej ska förhindra självmord i det militära. Så vill USA stoppa den negativa trenden.

Självmord bland amerikanska soldater är en uppåtgående trend. Siffrorna pekar mot en ny topp i år. Nu hoppas militären stoppa utvecklingen – med nässprej.

Armén har lagt tre miljoner dollar på ett forskningsprojekt som tar fram en nässprej mot självmord, skriver The daily.
– Självmord är den svåraste fiende jag mött i mina 37 år i armén. Med det sagt tror jag att självmord kan förebyggas. Att bemöta det effektivt kommer att kräva sofistikerade lösningar riktade mot att hjälpa individer bygga upp ett motstånd och att stärka sin förmåga att hantera livet, säger Lloyd J. Austin III, USA:s arméstabschef. 

På University of Indiana är Michael Kubek forskningsledare för projektet att ta fram en nässprej som ska förhindra självmord. Nässprejen innehåller tyreotropinfrisättande hormon, TRH, som frisätter hormoner i hypofysen.
– Vi har vetat sedan 70-talet att TRH har antidepressiv effekt, och det fungerar ganska snabbt, säger Michael Kubek till The Daily.

För att snabbt leverera TRH till hjärnan används nanoteknik med mikroskopiska behållare i form av nanopartiklar som löses upp efter att de sprejas upp i näsan.

Enligt en rapport från Pentagon är det en soldat som tar sitt liv varje dag. Det innebär att fler har dött av självmord än i strid i år.

För civila ser forskarna nässprejen som ett första steg för patienter som tar medicin mot depression. Det kan dröja några veckor innan vanlig medicin börjar verka, och därför är nässprejen ett alternativ i början av behandlingen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset