Sveriges Emil Forsberg klappas om efter 0–1 målet.
Sveriges Emil Forsberg klappas om efter 0–1 målet.

Stade de France, 11 november.En kväll att hedra offren för det besinningslösa våld för ett år sedan.Och så nära en kväll för svenska hjältar – om det inte hade varit för missarna. Domarens. Isaac Kiese Thelins.Frankrike vann VM-kvalet med 2–1.– En heroisk match av killarna, säger förbundskapten Janne Andersson.

Om fotbollen varit en estetisk bedömningssport som konståkningen, dressyren eller gymnastiken hade förmodligen Frankrike vunnit med 11–0. Kvalité, meriter, klubbtillhörighet, status... inte en enda svenska spelare kunde man mot man mäta sig med sin franske motståndare på samma position enligt de kriterierna.

Men fotboll är en förlåtande sport. Och ingen match är den andra lik. Det är elva mot elva och med en boll. Talang och allmän duglighet måste fogas till motivation, mod, taktisk list och förmåga att underordna sig kollektivet.

I Paris norra förort Saint-Denis stod det här unga, oerfarna (startelvan hade totalt 236 landskamper, drygt 21 i snitt) landslaget upp mot de vice Europamästarna i deras egen trikolorviftande gryta, det enorma Stade de France.

Ville och kunde

Det är den svages rätt att packa sin egen planhalva med spelare, sparka undan, förstöra, få tiden att gå, hoppas på något. Det gjorde Sverige under det franska trycket från sådana som Paul Pogba, Dimitri Payet, Blaise Matuidi, Antoine Griezmann och Olivier Giroud.

Men Sverige ville, försökte och kunde mer än så.

I förbundskaptenen Janne Anderssons välbalanserade elva tog de möjligheterna när de kom. Det var genomtänkta attacker snarare än bollar på chans. Jimmy Durmaz vågade hantera bollen som han gör i Toulouse och den utmärkte Emil Forsberg for som en vessla åt alla håll som hemma i Leipzig. Den lätt skadade Albin Ekdal gjorde enbart det han kan, inte det han emellanåt vill och bredvid honom slet den atletiske Jakob Johansson, han som kom från ingenstans in i truppen.

Han spelade sin första tävlingslandskamp. Det såg ut som om han inte gjort något annat de senaste åren.

– Vi visar att vi kan mäta oss med de allra bästa. Det är ju otroligt viktigt för självförtroendet för killarna, och för mig, säger Janne Andersson i Kanal 5.

Växlat över?

Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf har blivit det inspelade mittbackspar Erik Hamrén sällan hade och på kanterna är det frågan om de allt mer skadebenägna Mikael Lustig och Martin Olsson lämnat över till Emil Krafth och Ludwig Augustinsson.

Problemet fanns längst fram.

Ola Toivonen var inte tokig, men varken han eller John Guidetti hade killerinstinkten på de få, men klara chanser Sverige producerade. Guidettis miss från nära håll, Toivonen som inte hann fram på Augustinssons inlägg... det är skillnaden mellan poäng och inte poäng.

När Forsbergs frispark skruvades över muren i 54:e minuten och dök ned vid sidan om Hugo Lloris var ledningsmålet ingen knall från en klar himmel.

Men man ska inte fira för mycket. Pogba nickade in kvitteringen på Payets frispark fyra minuter senare.

Missade offside

32 minuter kvar. Jobba, jobba, jobba. Ibland räcker det inte. Sju minuter senare kom dråpslaget. Det serbiska domarteamet missade helt att Griezmann var 1) offside, 2) störde Robin Olsen i samband med Payets segermål.

– Det är ju solklart offside. Sen om Robin är tafflig eller inte, det ska ju inte spela någon roll eftersom det ska vara avblåst. Det är bara tråkigt, säger Janne Andersson i Kanal 5.

Inhopparen Isaac Kiese Thelin brände kvitteringschansen när han kom fri. Pontus Jansson kom in i slutminuterna – som anfallare i en desperat svensk forcering. Den lyckades inte.

Janne Andersson bygger sina lag tålmodigt och genomtänkt. Han har redan kommit längre än de flesta trodde för några månader sedan.

– En heroisk match av killarna. Att inte få med oss något härifrån, det gör ont.

Det här kan bli bra på sikt.

I nästa VM-kvalmatch väntar Vitryssland på Friends den 25 mars. Returen mot Frankrike spelas på nationalarenan den 9 juni.

Landskampsåret avslutas mot Ungern i Budapest på tisdag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset