Elisabet fick betala för mycket för sin rotfyllning.
Elisabet fick betala för mycket för sin rotfyllning.

Nästan en miljon svenskar kan ha blivit systematiskt lurade på tandläkarräkningen, enligt en granskning av ”Kalla fakta”.

Många tandläkare ska ha satt i system att blåsa kunderna. I en granskning som ”Kalla fakta” har gjort träffar de Elisabet från Stockholm som fick värk i en framtand. Hon valde att gå till Folktandvårdsmottagningen för en undersökning. Det krävdes en rotfyllning som Elisabet betalade för.

När ”Kalla fakta” undersökte kostnaderna för patienterna och vad de betalar för visade det sig att det handlar om överpriser och systematiskt fusk från tandläkare. I Elisabets fall hade hon tvingats betala 2 500 kronor för mycket.

– Det spelar roll, de pengarna hade jag ju kunnat ha till något annat, säger hon till ”Kalla fakta”.

Försäkringskassan är kontrollmyndighet för tandvårdsräkningarna och gör stickprover för att se att allt går rätt till. Under ett år hittade de hela 31 000 ärenden i Sverige där räkningarna inte stämt överens med behandlingen. Så mycket som var fjärde räkning hos privata tandläkare och var tredje räkning hos Folktandvården var felaktiga, enligt ”Kalla fakta”.

Dessutom har flera landsting belöningssystem för tandläkare som går med vinst. Belöningssystemet är något som Folktandvården inte vill berätta några detaljer om.

– Jag vet inte om andra företag går ut och berättar för sina kunder vad de har för lönesystem. Vi har inte sett någon anledning att gå ut och göra det, säger Ann-Charlotte Frank Lindgren, vd för Folktandvården i Stockholm, i ”Kalla fakta” som sänds klockan 21 på tisdagskvällen.

LÄS MER: Kalla fakta: Sorin, 21, tvingades tigga i Sverige – under hot

LÄS MER: Kalla fakta: Här säger sig ”mirakelpastorn” bota sjuka

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset