Nej, det är inte en självklarhet för männen att byta underkläder varje dag. Nästan hälften av de svenska männen struntar nämligen med att byta dem varje dag, visar en ny undersökning.

Alloverpress.

Hur ofta byter män underkläder? Inte särskilt ofta, visar en undersökning.

Endast 56 procent av de svenska männen byter underkläder varje dag. Det visar en undersökning från Yougov, som gjorts på uppdrag av Metro. Sju procent av männen uppger att de under de senaste sju dygnen endast bytt underkläder en till två gånger.

– Jag är inte förvånad. Jag har sett mycket, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien.

Kvinnorna tycks dock ha helt andra rutiner. Hela 80 procent uppger att de byter underkläder varje dag och endast en procent byter så sällan som en till två gånger i veckan.

Men det räcker att man bara går mer än en dag med samma underkläder för att bakterierna ska frodas, menar Marie-Louise Danielsson-Tham.

– Underkläder sitter ju på de ställen i kroppen där vi har kroppsöppningar. Det är alltid mycket bakterier både från ändtarmen och i viss mån, särskilt för kvinnor, urin.

Sämst på att byta underkläder, oavsett om man är man eller kvinna, är de över 55 samt de mellan 18 och 34. De som bor i norra Sverige tenderar också att byta sina underkläder lite mer sällan en de som bor i mellersta eller södra Sverige, visar undersökningen.

Enligt Marie-Louise Danielsson-Tham är dock inte antal ombyten det stora problemet vad gäller underkläder.

– Det största problemet är att vi inte tvättar de i 60 grader i dag. Då dör inte bakterierna så då tar man ju på sig underkläder som redan har bakterier i sig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset