För att få lov att göra avdrag på sin deklaration måste man spara två timmar varje dag jämfört med om man åker kollektivt.
För att få lov att göra avdrag på sin deklaration måste man spara två timmar varje dag jämfört med om man åker kollektivt.

Under 2017 begärde ungefär en miljon svenskar avdrag i sin deklaration för resor till och från jobbet. Men nästan hälften gjorde fel.

– Det är inget att hymla med att det är ett väldigt utbrett fel, säger Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till SVT.

Felet många gör är att de räknar in hämtning från skola, handling och att skjutsa barnen till olika aktiviteter när de begär avdraget. För att få lov att göra avdrag på sin deklaration måste man spara två timmar varje dag på att åka bil jämfört med om man åker kollektivt.

– Men lagregeln täcker inte för livspusslet. Den är avsedd för de med långa avstånd till jobbet, inte för dem som bor i tätort.

LÄS MER: Stor guide: Här är 21 avdrag som kan ge dig mer pengar tillbaka på skatten

För att komma tillrätta med problemet har Skatteverket i år en ny tjänst där du kan fylla i dina personliga uppgifter, sedan får då hjälp med att räkna ut om du har rätt till reseavdrag.

– Det har nästan blivit en social norm när så många yrkar reseavdrag varje år. Kontrollerna är viktiga mot de som medvetet fuskar, och de som inte fuskar vill vi guida att göra rätt, säger Johan Schauman till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset