Många japaner har aldrig haft en sexuell relation.
Många japaner har aldrig haft en sexuell relation.

Nästan hälften av de unga mellan 18 och 34 år i Japan har aldrig haft sex, visar en ny studie.

Att det föds för få barn i Japan har varit känt länge. Förra året föddes för första gången någonsin mindre än en miljon barn i landet.

Antalet invånare sjunker samtidigt stadigt. År 2065 kan invånarantalet vara nere i drygt 40 miljoner, jämfört med 127 miljoner i dag, enligt uppskattningar från Nationella institutet för forskning inom befolkning och social trygghet.

I en tidigare undersökning som Metro rapporterade om 2015 kunde man då se att drygt 49 procent av de tillfrågade inte haft sex den senaste månaden. Trötthet och ointresse för sex uppgav de tillfrågade som de vanligaste orsakerna.

LÄS MER: Här kan du kika in i den japanska rävbyn

Men en ny undersökning visar siffror som är än mer oroväckande, med tanke på landets befolkningstillväxt.

I undersökningen uppger 43 procent av personerna mellan 18 och 34 år att de aldrig haft sex, rapporterar den brittiska tidningen The Independent.

Samtidigt anger 63 procent av personerna i samma åldersgrupp att de inte lever i en relation.

Att befolkningen dör av utan att tillräckligt många barn föds har gjort att politiker kliar sig i huvudet och funderar över varför inte den yngre relationen har mer sex och skaffar fler barn.

Personerna i den aktuella undersökningen fick även frågan kring varför de inte haft sex. En del av männen uppgav att de ”upplever kvinnor som skrämmande”. En kvinna skrev att hon trodde att många män inte prioriterar att ha en relation eftersom det är mycket lättare att titta på porr på nätet.

LÄS MER: Nej, en japansk man har inte krossats till döds av sin porrsamling 

Tidigare har det även kommit rapporter om att färre gifter sig i Japan. En fjärdedel av männen som fyllt 50 har ännu inte gift sig. Samma siffra för 50-åriga kvinnor är en sjundedel. Det är de högsta siffrorna sedan den här typen av siffror började tas fram i Japan 1920.

Anledningarna till färre giftermål och att färre barn föds är inte helt utredda. Det tros bland annat kunna kopplas ihop med att den sociala pressen på att gifta sig har minskat, men kan även bero på en ekonomisk oro för framtiden.

Traditionella könsroller i hemmet, där kvinnor väljer att endast prioritera sitt yrkesliv på grund av svårigheter att kombinerat det med ett familjeliv, är ett annat skäl som har förts fram.

Japanerna arbetar även mycket mer än vi gör i Sverige, vilket kan vara svårt att kombinera med ett familjeliv. Det är inte ovanligt att året om arbeta över 60 timmar i veckan, i vissa fall utan semester.

LÄS MER: Bästa japanska maten i Stockholm 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset