Helena och Bulent Gecer träffade varandra på en dejtsajt för tre år sedan. ”Jag tror att vi hade tur som hittade varandra så snabbt. Många nätdejtar länge utan att hitta någon.”säger Bulent.
Helena och Bulent Gecer träffade varandra på en dejtsajt för tre år sedan. ”Jag tror att vi hade tur som hittade varandra så snabbt. Många nätdejtar länge utan att hitta någon.”säger Bulent.

Kärlek över internet har blivit accepterat

NÄTDEJTING. Allt fler finner varandra på dejtsajter och olika chatt- och communities. Det som för bara några år sedan var lite tabu är numera trendigt och lika vanligt som att träffas på krogen.
– Internet är ett nytt rum att träffas i. Med några enkla knapptryckningar kan man leta efter en kärlekpartner utan att behöva lämna sitt eget vardagsrum. Tidigare kunde det ses som lite desperat att leta någon via kontaktannonser eller internet, men i dag är det väldigt många singlar som nätdejtar, säger Maria Bergström, socionom och Metros sex- och relationsexpert.

Helena och Bulent Gecer stämde träff vid Odenplan i Stockholm en vecka efter att de fått kontakt med varandra på en dejtsajt. I somras gifte de sig.
– Jag började nätdejta för  att jag tyckte det verkade vara en kul grej. Det var ett lättsamt och lite lekfullt sätt att träffa någon, berättar Helena.
Bulent fick tipset att pröva nätdejting av en kollega på jobbet.
– Bland mina kompisar är det det vanligaste sättet att dejta, säger han.
Internet kan vara bra för självförtroendet, säger Helena.
– Det är lätt att få en självförtroendekick, man mejlar och chattar och får öva sig lite. Om ett halvår ska Pernilla Willstrand, 31, i Helsingborg gifta sig med sambon Harri. De träffades på en dejtsajt och har ettåriga sonen Victor tillsammans. De hade mejlkontakt i ett par månader innan de träffades, men det var kärlek direkt.
– Vi bubblade över och skrev jättemycket i breven. Någonstans finns det personkemi på nätet också, säger hon.

Nätromanser skapar nya sätt att träffas.
– Könsmönster och utseende spelar inte samma avgörande roll som när man möts i en bar eller andra snabba kontakter. Här kan man ju ha kontakt länge och mejla varandra och bygga upp en attraktion utifrån vad man tycker, värderingar, önskemål i livet och så, säger Maria Bergström.
Det är viktigt att inte försöka gömma sig bakom datorn, menar Pernilla Willstrand.
– Det är jätteviktig att vara ärlig med vem man är och vad man är ute efter. Annars blir det ju inte bra när man väl ses, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset