Falska chattkompisar, falska twitterflöden och skumma vykort. Här är de vanligaste sätten oanade surfare luras i fällor som kan kosta kontouppgifter eller en virusinfektions på datorn.

Nätskojarnas metoder förändras hela tiden. Twitters snabba intrång på nätet har gjort att även bovarna fått en ny arena att agera på. De klassiska IM-chatterna som MSN är dock den vanligaste arenan för nätskojarna. Med falska profiler skickar de meddelanden och försöker få folk att klicka på länkar till hemsidor som innehåller skadlig kod.

Den som får datorn infekterad av skadlig kod kan får datorn kapad för att ingå i ett så kallat zombie-nätverk, där tusentals datorer används för att skicka skräppost över hela världen. Men även försök att komma över lösenord, kontouppgifter och annan känslig information från datorerna.

Olika typer av nätskojeri har ökat rejält på Twitter under den senaste tiden. Falska Twitterkonton skickar spam och de förkortade nätadresser som används för att få plats med mer text i twittermeddelanden utnyttjas flitigt av skojarna.
– Det är viktigt att vara medveten om de fällor och fallgropar som idag finns på internet. För bara några månader sedan såg hotbilden annorlunda ut, vilket gör det svårt att hänga med, säger Henrik Davidsson, Nordenchef på Cisco Ironport, i ett uttalande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset