Kommunpolitikern Peter Sedlaceks (FP) annons om jämställdhet har väckt stor uppmärksamhet i sociala medier. – Man har misstolkat budskapet, säger Sedlacek till Metro.

Folkpartiet/Skärmdump

Peter Sedlaceks och annonsen i Västerbottens-Kuriren.

I en annons som publicerades i Västerbottens-Kuriren på tisdagen uppmanar Folkpartiet i Umeå väljarna att kryssa deras kandidat Peter Sedlacek, 73, för ett jämställt samhälle.

”1927 öppnas gymnasieskolor för flickor. 2015 vill vi att det ska vara möjligt för kvinnor att göra karriär i yrken som lärare och sjuksköterska”, lyder texten i annonsen, och bredvid finns en bild på Sedlacek.

Efter att journalisten Emanuel Karlsten twittrat ut en bild på annonsen har den fått snabb spridning i sociala medier, och många kritiserar formuleringen i annonsen.

”Folkpartiet – det moderna partiet”, skriver en person på Twitter.

”Under vilken sten har denne man legat sedan 1927?”, frågar sig en twittrare, medan andra ironiserar över texten:

”2028 vill vi att det ska bli möjligt för kvinnor att göra karriär i yrken som läkare, journalister, teaterchefer.”

LÄS ÄVEN: ► Felstavat i Folkpartiets skolkampanj

Metro ringde upp Peter Sedlacek.

– Jag har fått en del ganska oförskämda reaktioner, där jag bland annat kallas för ”gubbjävel” och att man istället för att ”kryssa Peter” skulle ”krossa Peter”. Det är inte speciellt roligt att läsa. Men sånt måste man tåla i en valkampanj, säger Sedlacek och fortsätter:

– Samtidigt finns det en del andra som förstår andemeningen med det här; att man även inom kvinnodominerade yrken som lärare och sjuksköterska måste kunna göra en anständig lönemässig karriär. Det var andemeningen, men man har misstolkat budskapet.

Är det du som har formulerat texten i annonsen?

– Vi var en redaktionskommitté på fyra personer från Folkpartiet i Umeå, så jag är inte ensam ansvarig för de här formuleringarna.

Hur tänkte ni när ni formulerade annonsen?

– Som sagt, vi vill att man även inom kvinnodominerade yrken som lärare och sjuksköterska borde kunna göra en bättre lönemässig karriär. Med jämförelsen med 1927 vill vi visa att det inte alltid har varit självklart att kvinnor ska ha tillgång till högre utbildning. Och fortfarande är jämställdhet inte helt självklart.

– Så tänkte vi. Möjligtvis öppnade det för en del feltolkningar, vilket framgår tydligt i sociala medier nu.

Kommer annonsen att publiceras igen?

– Nej, men det var inte tanken från början heller, säger Peter Sedlacek.

Folkpartiet centralt vill inte kommentera annonsen, utan hänvisar till partiets lokalavdelning i Umeå.

LÄS ÄVEN: ► Så bra – och dåliga – är partiernas kampanjer

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Valet 2014