Alcopal ska minska alkoholhalten i andedräkten. Målgruppen: "de som vill dricka några öl utan att bli av med körkortet".

Tänker du fira eller bara ha lite kul? "Var försiktig" om du kör. Ha alltid Alcopal med dig. Så låter budskapet på hemsidan som levererar pillret hem till brevlådan. 

Medlet ska enligt marknadsföringen minska utslaget på alkomätaren för det som vill ta bilen med sig till krogen till en niondel. Det skulle innebära att man kan dricka fem stora starköl innan man passerar gränsen för rattfylla i England (0,8 promille). Rent biologiskt ska det fungera så att alkoholen sugs upp långsammare i blodet. 

Tabletterna, som tillverkas i Indien, har tidigare sålts i USA, men förbjudits där. Nu har britten Arthur Kibble tagit upp försäljningen från sin bas i Birmingham. Brittisk polis och hälsomyndigheter har nu reagerat och efterlyser ett förbud även på den brittiska marknaden, skriver Daily Mail. 

Maria Gustafson, utredare på svenska Läkemedelsverket har inte kommit i kontakt med Alcopal, men utesluter inte att det kan vara förbjudet i Sverige.

– Det behöver inte inte vara innehållet som är förbjudet utan vi tittar inte bara på innehållet utan även på hur läkemedlet marknadsförs. Men det här fallet känns inte glasklart, säger hon. 

Företagaren Arthur Kibble tycker att myndigheterna överreagerar.

– Det finns en parkering utanför varje pub. Alla gör det, säger han till The Mirror. 

Målgruppen är bred.

– Pillret är till för vem som helst, särskilt de som vill dricka några öl utan att bli av med körkortet i ett år, säger han till Daily Mail.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset