På Assyriska FF:s kontor har en liten minnesplats ordnats, med bilder på de båda mördade bröderna Eddie Moussa och Yaacoub Moussa.
På Assyriska FF:s kontor har en liten minnesplats ordnats, med bilder på de båda mördade bröderna Eddie Moussa och Yaacoub Moussa.

Nu har domarna mot huvudmännen i det kriminella Södertäljenätverket fallit. För tre år sedan höll nätverket staden i ett järngrepp – i dag är Södertälje en normal, mellanstor svensk stad.

Scanpix

Oasen i Ronna, Södertälje.

– Våldssiffrorna ligger till och med lägre än för liknande städer, säger Anders Göransson, spaningschef vid polisen i Södertälje.

Sommaren 2010 kulminerade flera år av grova brott med dödskjutningen av fotbollsspelaren Eddie Moussa och hans bror på spelklubben Oasen i Ronna.

– Man kan nog säga att dubbelmordet blev droppen. Södertälje befann sig i ett sjukligt tillstånd som var direkt samhällshotande, säger Anders Göransson.

En stor polisinsats drogs igång både lokalt och regionalt. Även myndigheter som Kronofogden, Försäkringskassan och Skatteverket kopplades in.
– Vi lade alla prestige åt sidan och riktade rätt resurser mot rätt mål, säger Anders Göransson.

Bevisen: 95 000 inspelade samtal

Resultatet blev att nätverket, som dominerats av personer med syrianskt ursprung, bit för bit slogs sönder.

– Huvudmännen har fått mycket medial uppmärksamhet men man glömmer att vi har fått ett 30-tal personer dömda parallellt med den större rättegången.

LÄS MER: Huvudåtalad i Södertäljemålet släppt

Det förekommer fortfarande grov brottslighet i Södertälje – men inte i större omfattning än i andra städer. I dag vågar människor både anmäla och vittna.

– Nätverket har inte suddats ut, men verksamheten är hotad och framför allt är det inte längre en produktiv, vinstdrivande verksamhet som drivs smärtfritt, säger Anders Göransson.

Enligt honom har polisinsatsen förändrat vardagen för Södertäljes syrianer.
– I dag har vanliga syrianer som kommer hit en chans att etablera sig i det svenska samhället i stället för att tvingas in i ett kriminellt parallellsamhälle.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset