Eva Rydberg spelar på Fredriksdalsteatern i sommar.
Eva Rydberg spelar på Fredriksdalsteatern i sommar.

Kultur i Skånesommar 2006 är allt från fars med Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern till utställning med Jörgen Nash i Tomelilla. I Malmö tar sommarkulturen nya grepp. Kulturen ska breddas på alla fronter. Föreställningarna, konstarterna och förhoppningsvis publiken blir fler. Malmö ska bli känd som sommarstad.

VÄNDER SIG TILL ALLA
– Nu vänder vi oss till barn, unga och vuxna. Till Malmöborna men också till besökare, säger Jessica Nilsson, producentassistent för Malmö Sommarscen.
Tidigare har Malmökommunens kultursommar mest betytt buskis och musik på Pildammsteatern. Den nya organisationen Malmö Sommarscen håller just nu på att justera de sista programpunkterna. Fullständigt program presenteras i början av juni och sommarscenen invigs den 16 juni.

MER TEATER PÅ HELGERNA
Under sommaren hålls ett 40-tal utomhusföreställningar med bland annat gratis opera, teater, dans, jazz, världsmusik, poesi, kabaré och talangtävlingar. Barnföreställningarna riktar i år in sig på hela familjerna och därför ligger fler föreställningar på helgerna. Några platser blir återkommande exempelvis Folkets park på torsdagar och Lindängens amfiteater på tisdagar.
Många arrangemang i Skåne är spikade, andra håller fortfarande på att ta form. Förutom skånska kommuners satsningar finns också andra aktörer.

MAJA PÅ SOFIERO
I Helsingborg dominerar Fredriksdal och Sofiero. På Sofiero finns i sommar en konstutställning med Lennart Jirlow och en utställning och trädgård baserad på barnboksförfattarens Lena Anderssons figur Maja. Fredriksdal har under sommaren utställningen ”Alla vi barn på Fredriksdal” som skildrar barnens historia.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset