Det fanns en tid när det kändes som att jorden skulle gå under om man inte blevbjuden på nyårsfest. Dessutom var det viktigt att just nyårsfesten skulle vara den bästa festen på hela året. Vilket per automatik ledde till att man genomled årets värsta kväll i stället, med för tajt klänning och för mycket makeup, man var för full redan vid fördrinken och på tok för ledsen för sitt eget bästa innan tolv.

Sen följde några av år av på-tu-man-handmys med kärleken. Romantiska trerättersmiddagar på finhotell i ett drömskt Visby och fyrverkerier på någon vacker strand på Gran Canaria. Titta varandra djupt in i ögonen och skåla i bubbel. 

Och sen fick man barn. 

Med bebis firar man nyår på samma sätt som man firar tisdag. Alltså med kräks på tröjan och med att somna i soffan vid halv nio.

Men med en treåring och en handfull vänner som också har ungar börjar man ånyo kunna tänka sig att fira in det nya året med fest igen. Men hur gör man det?

Helst vill man ju få ut mer av en fest än att slänga i sig middagen, sitta med en sovande treåring i knät och ringa taxi i två timmar för att sen komma hem lagom till Grevinnan och Betjänten. Som man ändå missar för att man måste natta övertänd unge. 

Nöden har ingen lag, mina vänner! I år har jag bjudit in mig och min familj och våra bästa vänner till min bror och hans familj. Brorsan bor i stor lägenhet. Stor. Så alla gästerna (med barn) kan sova över. SOVA ÖVER! Med detta eliminerar vi evighetssamtal till taxi, ungar som måste väckas och kläs på och släpas ut i vinterkylan och besvikna föräldrar som hade gjort kalas i tanken på att skåla in det nya året bubbel och kanske se en raket i fjärran från balkongen.

Samtidigt som jag tycker att jag är ett geni som har kommit på denna briljanta idé är jag medveten om att jag även har förflyttat mig tillbaka till tioårsåldern. Närman, om man smort sina föräldrar tillräckligt mycket, fick tillbringa nyårsafton hos sin bästis. Man åt chips och dip i tv-soffan tills klockan slog tolv då var det hopp i pyjamasen och gonatt och så somnade man till ljudet av dova raketer och vuxna som skrattade i köket. Men man fick i alla fall sova över hos en polare.  

Det är inte lika rock’n’roll som att hångla med en främling på Times Squeare när the ball drops, jag vet det. Men för en småbarnsmorsa som inte har nån lust att vänta på taxi till fyra på morgonen och som inte har några problem med att bjuda in sig själv är det ändå i samma liga som det. Ni vet den där gamla klyschan ”tiderna förändras”?

Den är sann.

+ Dessa röster First Aid Kit. Alltså. Dessa röster! Dessa syrror! Och att Rolling Stone menar att de gjort en av årets bästa låtar! Coolt!


– Stearinljus Stearinljus är ett miljöhot. Svårt för en som både älskar jorden och julen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset