På restaurangen Och himlen därtill på Södermalm kostar en juice för en treåring 42 spänn.  
På restaurangen Och himlen därtill på Södermalm kostar en juice för en treåring 42 spänn.  

Stans bästa utsikt. 

Efterrätt. 

Och himlen därtill
Betyg: ••


NYTT. Det känns ganska symboliskt att Skatteverket brukade hålla till i skrapan på Götgatan innan den förvandlades till galleria med gourmetrestaurang högst upp. Även på den tiden tog man hand om förmögna Söderbors överskott här i huset. Traditionen förvaltas när Och himlen därtill tar 42 spänn för en juice åt en treåring.

Fast poängen med Skatteverket var att de skulle använda pengarna från Söders nyrika till att utjämna skillnader mellan medborgarna. Krögarna på 25:e våningen är mer inne på att framhäva dessa.

Elastiska band, av den typ som organiserar köer på Älvsjömässan, är uppspända mellan barens fåtöljer och ståplatser.

Borden är utrustade med reservationsskyltar, trots att vissa fåtöljer bevisligen är lediga. Bakom en stängd glasdörr serverar kypare, inledningsvis något loja, mat i vita och svarta handskar. Med vetskapen att man har stans bästa restaurangutsikt borde personalen vid det här laget ha utvecklat ett större självförtroende. Kasta av er handskarna och den nödiga nervositeten som ligger som kondens över rutorna och skymmer sikten.

Exklusivitetsmarkörerna blir särskilt problematiska då klientelet inte är särskilt exklusivt. Mitt kräsna sällskap på tre mediekvinnor tyckte att våra bordsgrannar liknade minderåriga butikspraktikanter som firade att de sålt extra många Crockerjeans i gallerian på gatuplan.

Innebandyspelare, har journalisten Annette Kullenberg tidigare avfärdat publiken.

Maten är mer genuint omhändertagen. Alla runt vårt bort var överens om att anklevern (185 kronor) var grymmast på förrättsmenyn. I fråga om varmrätterna skulle jag rekommendera skolbespisningsspåret. Ekogrisen landar med en halstrad blodpudding (265 kronor), lika saftig som skolans var torr.

Min bästis beställde en elaborerad version av kantinklassikern kokt torsk i äggsås: Det vill säga pannstekt torskrygg med ett bakat gårds-ägg på sidan (325 kronor).
Svensk husmanskost i uppsnofsad version är ett värdigt sätt att förvalta Skatteverkets ideal.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset